Glyfosaat

Glyfosaat en ons brood

Glyfosaat wordt al lang en steeds vaker in verband gebracht met van allerlei gezondheidsproblemen bij mens en dier.

Het blijkt dat het gebruik ervan ook tot meer ziektes bij planten leidt. Dit komt omdat planten minder weerstand tegen ziekteverwekkers krijgen. Hier kan je meer informatie daarover lezen.

Als planten met glyfosaat worden bespoten, dan wordt van het gebruikte glyfosaat zo’n 80 % opgeslagen in de plant. Het zit dan ook in de wortels van de planten en en gaat zo de bodem in. Daar is het giftig voor het bodemleven. Hierdoor verandert het ecosysteem in de bodem. Glyfosaat verandert dus de biologie van de bodem. Hierdoor zullen er minder bacteriën en meer schimmels zijn, wat tot ziekten als root-rot (wortel-rot) en corn-rot (tarwe-rot) kan leiden. Deze effecten kunnen jaren na het gebruik van glyfosaat blijven bestaan. Glyfosaat wordt namelijk slecht afgebroken.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat inmiddels in 45% van de Europese landbouwgronden sporen van glyfosaat en haar afbraakproducten (AMPA) gevonden worden. De Wageningen universiteit adviseerde de Nederlandse overheid dan ook dringend om niet accoord te gaan met een Europese verlenging voor het gebruik van glyfosaat.

Waarom dan toch glyfosaat gebruiken?

Zoals ik in mijn blog over gluten heb uitgelegd, wordt tarwe een paar weken voor de oogst met glyfosaat bespoten. Dit verhoogt namelijk de oogst. Iets soortgelijks blijkt ook met peulvruchten te gebeuren en het wordt ook in wijngaarden gebruikt.

Glyfosaat is nog steeds niet verboden

Veel mensen zullen glyfosaat kennen onder de merknaam ‘Round-up’. Round-up wordt gemaakt door Monsanto, wat sinds deze zomer is overgenomen door het Duitse Bayer.

Ik leefde in de veronderstelling dat het gebruik van glyfosaat (en dus van Round-up) inmiddels overal verboden was.  Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn!

Ondanks al het wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat schadelijk is voor de gezondheid van mens, dier en planten, mag Monsanto, Syngenta en BASF van de Europese Unie de komende 5 jaar Round-up blijven verkopen in de EU.

De belangen zijn groot, want Round-up is een hele goede onkruidverdelger. Veel boeren en tuinders zullen hier dus blij mee zijn en Bayer en haar aandeelhouders ook.

Glyfosaat bestendige gewassen

Monsanto (nu Bayer) heeft ook nog een ander belang: het verkoopt zaden die glyfosaat-bestendig zijn (genetisch gemodificeerd). Deze gewassen zijn genetisch gemodificeerd en je kunt ze veelvuldig met glyfosaat bespuiten zonder dat ze daaraan dood gaan.

Glyfosaat en kanker

Volgens ‘The International Agency for Research on Cancer’ (IARC) niet de eerste de beste dus, is Round-up (en andere bestrijdingsmiddelen met glyfosaat) waarschijnlijk kankerverwekkend in mensen.

IARC heeft van alle kanten kritiek gekregen, omdat ze weigerde ‘bewijs’ dat glyfosaat geen nadelige effecten heeft uit niet-gepubliceerde data van de belanghebbenden (Monsanto en anderen) in het onderzoek te betrekken. In deze link reageert IARC op van allerlei aantijgingen.

IARC heeft naar mijn mening juist gehandeld. Als bedrijven denken dat ze kunnen bewijzen dat glyfosaat veilig is, moeten zij hun data delen zodat wetenschappers kunnen checken of dit inderdaad klopt. Als je je data niet wilt delen en je studies niet wilt publiceren, dan kan je niet verwachten dat deze resultaten in evaluatie onderzoeken inbegrepen gaan worden.

Helaas lijkt de Europese Commissie wel voor deze lobby gezwicht te zijn en heeft deze data niet gepubliceerde data wel meegewogen, met als conclusie dat glyfosaat in Europa gewoon gebruikt mag worden.

Glyfosaat en depressiviteit/angst-aandoeningen

Nu is er dus een nieuwe studie gepubliceerd over nadelige gezondheidsimplicaties van glyfosaat. Dit keer in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Neurotoxicology and teratology’ met de titel: ‘Glyphosate based- herbicide exposure affects gut microbiota, anxiety and depression-like behaviors in mice’.

De onderzoekers in deze studie keken naar de impact van deze bestrijdingsmiddelen op de microbiota in muizen en hoe dit het neurologisch gedrag (zoals bijvoorbeeld angststoornissen en depressie) van de muizen beïnvloedde.

Het blijkt namelijk dat dit soort bestrijdingsmiddelen de microbiota, waaronder ondermeer de darmflora, vergiftigen en dus ernstig aantasten. Al meerdere studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen de microbiota in ons lichaam (waaronder dus de darmflora) en gedragsveranderingen.

Deze studie laat zien dat chronische blootstelling aan glyfosaat in muizen duidelijke gedragsverandering veroorzaken. De muizen lieten een toename in anxiety disorder en depressie zien.

Glyfosaat in ons drinkwater

Helaas gaan we niet aan glyfosaat ontkomen. Je kan ervoor kiezen om geen graanproducten te eten, alleen biologische producten te kopen, maar toch zal je het binnenkrijgen.

Het zit namelijk in ons drinkwater. De waterbedrijven moeten het er dus uit proberen te filteren en dat is dan ook een reden waarom ons water steeds duurder wordt.

Vewin (de Vereniging van Drinkwaterbedrijven in Nederland) is bezorgd over de aanwezigheid van glyfosaat in drinkwater en vindt dat de overheid concrete maatregelen moet nemen om onze drinkwaterbronnen beter te beschermen.

Duits programma over glyfosaat

Hier kan je een Duits programma over het gevaar van glyfosaat bekijken.

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*