glyfosaat

Glyfosaat in onze voeding

Maak je je wel eens zorgen om bestrijdingsmiddelen in onze voeding? Heb jij ook de koppen gezien of je onkruidbestrijdingsmiddel bij je ontbijt eet? Of in Ben & Jerry’s ijs? Of in bier?

Steeds vaker en in steeds meer voedingsmiddelen worden sporen van glyfosaat aangetroffen. Het komt in de meest uiteenlopende producten voor. Recentelijk bijvoorbeeld in Ben & Jerry’s ijs.

Glyfosaat is niet alleen een onkruidbestrijdingsmiddel maar wordt ook net voor de oogst op het gewas gespoten om een hogere oogst te krijgen. 

Door het gewas te spuiten, wordt de plant gedood. Daarom gaat de plant dan extra zaadjes (zoals tarwekorrels) vrijgeven om te zorgen dat het ras voort kan blijven bestaan. Logisch natuurlijk en handig voor de boeren. Helaas komt het daardoor dus wel in onze voedselketen terecht en het blijkt ook in steeds grotere hoeveelheden voor te komen, want het glyfosaat niveau wordt steeds hoger in de grond en in het grondwater. Deze hoeveelheden kunnen ver boven de wettelijk toegestane norm uitkomen. In dit artikel van de Engelse krant The Independent kan je hier meer overlezen.

Slecht voor mens, dier en het milieu

Glyfosaat wordt al lang en steeds vaker in verband gebracht met van allerlei gezondheidsproblemen bij mens en dier. Het blijkt dat het gebruik ervan ook tot meer ziektes bij planten leidt. Dit komt omdat planten minder weerstand tegen ziekteverwekkers krijgen. Hier kan je meer informatie daarover lezen.

Als planten met glyfosaat worden bespoten, dan wordt van het gebruikte glyfosaat zo’n 80 % opgeslagen in de plant. Het zit dan ook in de wortels van de planten en en gaat zo de bodem in. Daar is het giftig voor het bodemleven. Hierdoor verandert het ecosysteem in de bodem. Glyfosaat verandert dus de biologie van de bodem. Hierdoor zullen er minder bacteriën en meer schimmels zijn, wat tot ziekten als root-rot (wortel-rot) en corn-rot (tarwe-rot) kan leiden. Deze effecten kunnen jaren na het gebruik van glyfosaat blijven bestaan. Glyfosaat wordt namelijk slecht afgebroken.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat inmiddels in 45% van de Europese landbouwgronden sporen van glyfosaat en haar afbraakproducten (AMPA) gevonden worden. De Wageningen universiteit adviseerde de Nederlandse overheid dan ook dringend om niet accoord te gaan met een Europese verlenging voor het gebruik van glyfosaat.

Glyfosaat en kanker

Volgens ‘The International Agency for Research on Cancer’ (IARC) is Round-up (en andere bestrijdingsmiddelen met glyfosaat) waarschijnlijk kankerverwekkend in mensen.

IARC heeft van alle kanten kritiek gekregen, omdat ze weigerde ‘bewijs’ dat glyfosaat geen nadelige effecten heeft uit niet-gepubliceerde data van de belanghebbenden (Monsanto en anderen) in het onderzoek te betrekken. In deze link reageert IARC op van allerlei aantijgingen.

Niet alleen kanker 

Maar glyfosaat wordt niet alleen met kanker in verband gebracht. In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Neurotoxicology and teratology’ met de titel: ‘Glyphosate based- herbicide exposure affects gut microbiota, anxiety and depression-like behaviors in mice’ wordt een verband gezien tussen glyfosaat en de darmflora met als gevolg angststoornissen en depressie.

De onderzoekers in deze studie keken naar de impact van deze bestrijdingsmiddelen op de microbiota in muizen en hoe dit het neurologisch gedrag (zoals bijvoorbeeld angststoornissen en depressie) van de muizen beïnvloedde.

Het blijkt namelijk dat dit soort bestrijdingsmiddelen de microbiota, waaronder ondermeer de darmflora, vergiftigen en dus ernstig aantasten. Al meerdere studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen de microbiota in ons lichaam (waaronder dus de darmflora) en gedragsveranderingen.

Deze studie laat zien dat chronische blootstelling aan glyfosaat in muizen duidelijke gedragsverandering veroorzaken. De muizen lieten een toename in anxiety disorder en depressie zien.

Glyfosaat in ons drinkwater

Helaas gaan we niet aan glyfosaat ontkomen. Je kan ervoor kiezen om geen graanproducten en/of peulvruchten te eten of alleen biologische producten te kopen. Hierdoor zal je in elk geval minder glyfosaat binnenkrijgen. Je kan helaas je blootstelling aan glyfosaat niet helemaal voorkomen.

Het zit namelijk in ons drinkwater. De waterbedrijven moeten het er dus uit proberen te filteren en dat is dan ook een reden waarom ons water steeds duurder wordt.

Vewin (de Vereniging van Drinkwaterbedrijven in Nederland) is bezorgd over de aanwezigheid van glyfosaat in drinkwater en vindt dat de overheid concrete maatregelen moet nemen om onze drinkwaterbronnen beter te beschermen.

Duits programma over glyfosaat

Hier kan je een Duits programma over het gevaar van glyfosaat bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.