Je kan gevulde courgettes met ronde courgettes, langwerpige courgettes, groene courgette of gele courgette maken. Traditioneel worden in Italië meestal de ronde courgettes gebruikt, maar die zijn daar ook heel makkelijk verkrijgbaar.
Het voordeel van de ronde courgettes is dat je ze makkelijk kan vullen, omdat ze dieper zijn. Maar langwerpige courgettes gaat ook prima.
Gevulde courgettes met gehakt
De vulling maak je met gehakt. Je kan natuurlijk kiezen uit verschillende soorten gehakt, maar ik gebruik bij voorkeur half-om-half gehakt. Half-om-half gehakt bevat meer vet dan rundergehakt en dat helpt met de macro’s voor dit gerecht.
Een andere optie is gevulde courgettes met lamsgehakt. Lamsgehakt bevat aanzienlijk minder vet dan half-om-half gehakt, maar wel meer vet dan bijvoorbeeld kipgehakt.
Extra vetten
Mocht je liever rundergehakt gebruiken dan kan dat wel, maar voeg dan een extra bron van vet toe. Je kan bijvoorbeeld een komkommer-crème fraîche dip toevoegen of een dessert nemen, zoals bijvoorbeeld panna cotta.
Hier kan je meer lezen over hoeveel vet je nodig hebt en hier kan je meer lezen over vlees, vis en eieren op het keto dieet.
Gevulde courgettes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram half-om-half gehakt
- 2 courgettes
- 150 gram tomatenblokjes uit blik (deels sap, deels tomaat)
- 60 gram ui
- 35 gram geraspte kaas
- 1 teentje knoflook
- 0.25 theelepel tijm
- 0.25 theelepel oregano
- 1 laurierblaadje
- peper en zout
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175º celsius.
- Maak de ui en de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5-10 minuten op matig vuur totdat de ui zacht wordt.
- Snij het topje van de courgettes af (later kan je dit erop leggen). Hol de courgettes uit met een ijslepel of een meloenlepeltje. Snij het courgette vruchtvlees in stukjes.
- Zodra de ui zacht is geworden het gehakt toevoegen en het vuur hoger draaien. Het gehakt goed bruinen en af en toe doorroeren.
- Neem een ovenschaal en vet in met wat olijfolie. Vet de courgettes aan de buitenkant in met wat olijfolie en leg ze dan in de schaal en leg de kapjes die je van de courgettes hebt afgesneden ook in de schaal. Zet in de voorverwarmde oven.
- Voeg nu het courgettevlees aan de pan met gehakt toe en roer even door.
- Zet het vuur wat lager en voeg de kruiden (tijm, oregano en laurier) toe, maak op smaak met peper en zout. Laat een minuut of 10 zachtjes doorkoken.
- Voeg nu de tomaten toe en Laat nog een minuut of 5 zachtjes doorkoken.
- Rasp de kaas.
- Voeg de helft van de kaas aan de gehaktsaus toe om de saus te binden.
- Haal de courgettes uit de oven en vul de courgettes.
- Strooi de rest van de geraspte kaas over de courgettes en de binnenkant van het kapje.
- Zet de gevulde courgettes nog een minuut of 10 in de oven zodat de kaas kan smelten.