Ben jij gevoelig voor koolhydraten? In het programma ‘The Truth about Carbs” van de BBC, wordt mensen gevraagd om de cracker-test te doen.
Deze test is ontworpen door Dr Sharon Moalem, een arts en neuro-geneticus. De cracker-test geeft een idee hoe koolhydraat-gevoelig een persoon is.
Genetisch zijn we nu eenmaal allemaal anders en sommige mensen kunnen heel veel koolhydraten eten zonder dik te worden, terwijl anderen veel minder koolhydraten eten en daar dan toch dik van worden. Deze test geeft een idee hoe koolhydraat gevoelig jij bent.
De cracker-test
Je hebt een stopwatch (telefoontje) en een naturel crackertje (zonder extra zout) nodig.
Zet je stopwatch op je telefoontje aan. Begin het crackertje te eten, goed kauwen! Time met je stopwatch na hoeveel seconden de smaak van het crackertje begint te veranderen en het een beetje zoetig begint te smaken. Bij sommige mensen verandert de smaak niet, dat is ook OK.
Hoe koolhydraat-gevoelig ben je?
Met deze simpele test krijg je een idee hoe koolhydraat-gevoelig je bent.
- binnen 15 seconden: als de smaak van het crackertje binnen 15 seconden verandert, dan heb je een hoge tolerantie voor koolhydraten.
- tussen 15 en 30 seconden: je hebt een gemiddelde tolerantie voor koolhydraten.
- meer dan 30 seconden of helemaal geen verandering: je hebt een lage tolerantie voor koolhydraten.
Binnen 15 seconden
Als je in de eerste groep hoort, dan kan je waarschijnlijk veel koolhydraten eten, zonder dat je daar enig probleem van ondervindt. Je kan koolhydraten heel goed afbreken en verbranden.
15-30 seconden
Als je in de tweede groep zit, dan kan je wel koolhydraten eten, maar moet je toch wel oppassen dat je er niet te veel eet.
Meer dan 30 seconden
Als je in de derde groep zit, wordt je waarschijnlijk snel dik van koolhydraten en moet je dus proberen om het aantal koolhydraten dat je eet te beperken.
Hoe meet deze test je tolerantie voor koolhydraten?
De test meet je koolhydraat gevoeligheid door te meten hoeveel van het enzym amylase in je mond aanwezig is als je het crackertje eet. Mensen die een hoge tolerantie voor koolhydraten hebben (dus niet erg gevoelig voor koolhydraten zijn), hebben veel meer van het enzym amylase in hun mond. Dit enzym helpt met de afbraak van koolhydraten in suikers, vandaar dat je een wat zoetig smaakje krijgt.
Hoeveel van dit enzym je in je mond hebt, is genetisch bepaald. Dr Moalem legt in zijn boek ‘The DNA restart’ uit, hoe je wat je eet specifiek kan aanpassen aan jouw eigen genetische make up.
Hoe betrouwbaar is deze test?
De meningen verschillen, maar ik vond het wel grappig om deze test in dit BBC programma te zien.
Ik heb hem zelf natuurlijk ook uitgevoerd. Ik zit in de middelste categorie en denkt dat dat best weleens zal kunnen kloppen.