Dit is een heel interessante toespraak van Dr Aseem Malhotra getiteld ‘You can’t outrun a bad diet’. Dr Aseem Malhotra is een bekende Engelse cardiologist.
Obesitas een steeds groter probleem
Hij legt eerst uit hoe groot het obesitas probleem zowel onder volwassenen als kinderen in het Verenigd Koninkrijk is. Precies hetzelfde geldt voor artsen en verpleegsters die in Engelse ziekenhuizen werken, bijna de helft heeft overgewicht.
Zelfs in ziekenhuizen eten vol met suiker
Overal in Engeland loop je tegen bewerkt eten aan, ook in de ziekenhuizen, overal is bewerkt eten vol met suiker! Patiënten die net een hartaanval hebben gehad krijgen eten vol met suiker in het ziekenhuis. Als ze het ziekenhuis verlaten zijn ze meer geneigd om weer eten vol met suiker te gaan gebruiken.
Het ligt niet aan jou!
En nee, het is NIET JOUW FOUT DAT JE OVERGEWICHT HEBT! De lobby van de suikerindustrie is nu net zo machtig als de tabaksindustrie op het hoogtepunt was. De suikerindustrie beweert dat mensen te dik zijn omdat ze niet genoeg bewegen, maar het heeft niks te doen met het eten wat we eten.
Meer bewegen?
In de afgelopen 30 jaar is obesitas enorm toegenomen, maar mensen bewegen ongeveer hetzelfde als 30 jaar geleden. Dr Malthotra vergelijkt de suikerindustrie met de tabaksindustrie die ook tot het bittere einde ontkende dat roken longkanker veroorzaakte.
Hart-en vaatziekten
80% of hart-en vaatziekten is gerelateerd aan wat we eten. We kunnen hier dus wat aan doen! Dr Malhotra legt uit hoe hart-en vaatziekten ontstaan. Het is een sluipende ziekte, bij de helft van de patiënten wordt het pas vastgesteld als ze met een hartaanval het ziekenhuis komen. Je zou dan denken dat het ook lang duurt voordat je het risico van hartaanvallen kan verminderen, niks is minder waar! Hij bespreekt hoe het hartaanvalrisico vermindert door het eten van vette vis of Omega 3 supplementen. Hij kijkt ook naar het Mediterrane dieet en het belang om een portie noten te eten, eenmaal per week.
Food is medicine!
Suiker
Ons lichaam heeft geen suiker nodig. De meest voorkomende reden dat kinderen pijn hebben en in het ziekenhuis komen (in Engeland) is door kiespijn, door …… suikerconsumptie.
Het probleem met suiker is dat het fructose bevat en fructose leidt tot leververvetting en metaboolsyndroom. Je kan een hartaanval krijgen met normaal cholesterolgehalte, terwijl je wel metaboolsyndroom hebt. 40% van de mensen met een normale BMI (dus niet obees) hebben toch metaboolsyndroom. Dit gaat dus veel verder dan obesitas.
Niet alle calorieën zijn hetzelfde! Suiker heeft minder calorieën dan vet, maar daar gaat het niet om! Er is geen gezond gewicht, er is alleen een gezond persoon. Dat is waar het om gaat! Calorieën in cola, zijn heel anders dan die in vet of eiwitten. Je kan geen slecht dieet teniet doen door heel veel te bewegen!
Suikerlobby
Hoe kan op een blikje cola staan dat een blikje 30% van je dagelijkse hoeveelheid suiker bevat? Dit is bedacht door de voedingsindustrie. We hebben helemaal geen toegevoegde suiker nodig! Hij geeft meer voorbeelden van misleidende etiketten op voedingsproducten.
Hij vertelt dan over de organisatie ‘Action on sugar’ die proberen om de voedingsindustrie te overtuigen minder suiker in ons eten te doen. En hoe ontzettend moeilijk dit is, want dat de belangen van de voedingsindustrie heel zwaar wegen.
Als je een hartaanval hebt gehad en je neemt dan elke dag een asperientje, dan heb je een 1 in 100 kans dat je over 5 jaar nog leeft. Met statines is dit 1 in 83. Met stents is dit 1 in 40, maar een stent als je nog geen hartaanval hebt gehad heeft volstrekt geen levensverlengend effect. Wat dan wel? Het Mediterrane dieet! Als je meer over de impact en het succes of niet van tal van medische behandelingen wilt weten kijk dan ook naar de film ‘Killing for profit‘, dat is een toespraak van Dr Aseem Malhotra en ook Dr Hanno Pijl van het LUMC voor het Europese parlement.
Het gaat hier om winsten van bedrijven en niet om patiënten.
Je kan de hele video (ongeveer 30 minuten) – in het Engels op YouTube vinden door het volgende in de zoekbox in te typen