Gegratineerde bloemkoolpuree is laag in koolhydraten, hoger in gezonde vetten en geschikt als vervanger van aardappelpuree in een ketogeen (keto) dieet.
Bloemkool is gezond en veelzijdig en past dus goed in de keto keuken.
Als er geen bloemkool beschikbaar is, kan je eventueel knolselderij, koolraap, koolrabi of meiknolletjes gebruiken om een vervanger voor aardappelpuree te maken.
Gegratineerde bloemkoolpuree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 6g
Calorieën: 555kcal
Ingrediënten
- 600 gram bloemkoolroosjes (diepvries is prima)
- 3 eieren
- 200 gram jonge kaas
- 100 gram mascarpone
- 100 gram roomboter
- 1 theelepel mosterd
- 0.25 theelepel nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180º celsius.
- Als je verse bloemkool gebruikt, de bloemkool klein snijden en in wat water koken totdat het gaar is. Als je diepvries bloemkool gebruikt, de bloemkool in de magnetron koken totdat het gaar is. Dan goed laten uitlekken en even laten afkoelen.
- Rasp de kaas, met de hand of in de keukenmachine.
- Meng de bloemkool, mascarpone, boter, mosterd, nootmuskaat met wat zout en peper in een pan of kom met een staafmixer of in een keukenmachine tot een puree.
- Klop de eieren los en voeg toe aan de bloemkoolmix. Goed doorroeren.
- Voeg nu 3/4 van de kaas toe aan de bloemkoolmix en meng goed doorelkaar - houdt 1/4 van de kaas apart!
- Vet een ovenschaal met wat boter in en doe de bloemkool mix in de schaal. Bedek met de over gebleven kaas en bak in 40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
Calorieën: 555kcal | Bruto koolhydraten: 9g | Eiwit: 21g | Vetten: 49g | Sodium: 1282mg | Kalium: 499mg | Vezel: 3g | Vitamine A: 1250IU | Vitamine C: 75.1mg | Calcium: 850mg | IJzer: 1.8mg | Netto koolhydraten: 6g | Macro Vetten: 79% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 15%