Is jouw kind vaak verkouden? Heeft jouw kind al meerdere malen een oorontsteking gehad? Of heeft het vaak last van hoofdpijn, pijn met kauwen? Pijn als het z’n hoofd voorover buigt?
Acute en chronische oorontstekingen
Acute oorontstekingen zijn één van de meest voorkomende redenen waarom kinderen naar de huisarts gaan. 90% van alle kinderen hebben een acute oorontsteking voordat ze 6 jaar oud zijn.
Acute oorontstekingen zijn heel erg pijnlijk. Kinderen hebben (hoge) koorts en voelen zich ziek. Ze kunnen slecht slapen en hebben vaak ook maag- en darmklachten (buikpijn, diarree, braken en gebrek aan eetlust).
Vaak ontstaat zo’n oorontsteking na een verkoudheid. Maar lang niet alle kinderen met een verkoudheid krijgen een oorontsteking. Bovendien zijn sommige kinderen bijna chronisch verkouden en hebben ze of meerdere keren per jaar een oorontsteking of gaat hun acute oorontsteking over in een chronische oorontsteking.
Als ouder zal je niet altijd weten of je kind een chronische oorontsteking heeft ontwikkeld. Bij een jong kind zie je misschien dat je kind vaker aan zijn oor zit of aan zijn oor trekt. Voor wat oudere kinderen is het een deel van hun leven geworden, ze weten niet beter en kunnen daarom minder goed aangeven dat er een probleem is. Ze kunnen minder goed horen, maar ook daar zijn ze zich misschien niet zelf van bewust. Een chronische oorontsteking hoeft namelijk niet met pijn en koorts gepaard te gaan.
Chronische oorontstekingen kunnen tot blijvende gehoorschade leiden. Als dit niet op tijd opgemerkt wordt, kan dit tot leerproblemen leiden. Dit kan nog verergert worden als kinderen veel school gemist hebben omdat ze vaak ziek zijn.
Bijholte ontsteking en voorhoofdsholte ontsteking
Als je kind verkouden is, is de kans op een bijholte en/of voorhoofdsholte ontsteking ook groter. Een voorhoofdsholte ontsteking kan je vaak herkennen aan hoofdpijn die erger wordt als het kind zijn hoofd naarvoren buigt of bukt. Bijholte ontsteking gaan vaak gepaard met pijn in het kaakgebied en pijn met kauwen.
Ontstekingen kunnen het resultaat zijn van infecties die veroorzaakt worden door een virus of door bacteriën. Ons immuunsysteem heeft tot taak deze infecties te bestrijden.
Immuunsysteem
Onderzoek heeft uitgewezen dat er een direct verband bestaat tussen voeding en chronische ontstekingen, zoals bijvoorbeeld steeds oorontstekingen, voorhoofdsholte ontstekingen (sinusitis) en bijholte ontstekingen bij kinderen.
Door goede voeding kan je het immuunsysteem van je kind sterker maken. Goede voeding zorgt voor een gezonde darmflora. Je kind wordt nog steeds blootgesteld aan tal van virussen en bacteriën maar het kan hier dan veel beter en sneller mee omgaan. Je kind wordt dus minder snel ziek.
Allergieën
Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 80% van de kinderen met chronische (oor)ontstekingen een voedselallergie heeft! Eén van de symptomen van een (voedsel)allergie is zwelling. Als gevolg van een voedselallergie kan bij een kind de buis van Eustachius die de keel met het oor verbindt op gaan zwellen. In die buis zit normaal vloeistof en die vloeistof bevat altijd wel wat bacteriën. Door de zwelling kan die vloeistof niet meer verplaatsen en komt in het middenoor te zitten. Daar is het warm en kunnen de bacteriën goed vermeerderen. Dit veroorzaakt dan de middenoor infectie.
De oorontsteking is dan de manier waarop de allergie zich bij jouw kind uit. Helaas is het niet zonder meer te zeggen welk voedsel voor jouw kind het allergeen is, maar in het algemeen zijn melkproducten heel vaak de oorzaak.
Als ouder kan je besluiten om gedurende een periode van 3 – 6 weken helemaal geen melkproducten aan je kind te geven en te kijken of er dan een verbetering op treedt. Het is natuurlijk wel belangrijk om te zorgen dat je kind voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar in het algemeen is dit geen probleem voor kinderen die gevarieerd eten.
In het geval van zuigelingen of peuters is het wel belangrijk om een goede vervanger te geven, aangezien melk nog een heel belangrijke voedingsstof voor ze is. Je huisarts of arts op het consultatie bureau kan in zo’n situatie bijvoorbeeld Neocate voorschrijven. Als je borstvoeding geeft, kan je gedurende een aantal weken zelf helemaal geen zuivelproducten gebruiken en kijken of dat een positieve invloed op je baby heeft.