Als je kind heel sterk op een bepaald voedingsmiddel reageert, dan is de kans dat je kind allergisch is voor dat voedingsmiddel natuurlijk heel groot. Toch kan je kind ook allergisch zijn, terwijl de reactie veel milder is.
Kinderen die vaak verkouden zijn, niet lekker in hun vel zitten, vaak oorontsteking hebben of last van eczeem, kunnen ook een voedingsallergie hebben alleen zijn hun symptomen veel vager. Of ze hebben geen voedselallergie maar hebben een voedselintolerantie.
Symptomen van een voedselallergie
Voedselallergie kan verspreid over het hele lichaam van je kind klachten geven. Hoe een allergie zich uit heeft deels te maken met de leeftijd van je kind. Zo zie je bij een baby vaker voedselallergie met maagdarm- en/of huidklachten (eczeem). Bij jonge kinderen zie je vaker eczeem als een belangrijke uitingsvorm van allergie. Bij kleuters zie je luchtwegproblemen (bijvoorbeeld astma of huisstofmijt allergie of hooikoorts).
Huidklachten: roodheid, jeuk, galbulten, herhaalde aanvallen van jeukende bulten, eczeem
Oraal allergiesyndroom: blaasjes/zwelling van de lippen, tong, keel of verhemelte, jeuk in mond, tintelende lippen
Vochtophoping in de huid (angio oedeem): plaatselijke vochtophopingen vooral in het gezicht, glottisoedeem (zwelling (in de omgeving) van de stembanden) – dit kan ademhalen heel moeilijk maken en dus levensbedreigend zijn
Oogklachten: jeuk, roodheid van oogslijmvliezen, branderigheid, tranen, vochtophoping onder de ogen
Bovenste luchtwegen: verstopte neus, jeuk, loopneus, niezen, vochtophoping rond strottenhoofd, heesheid, droge hoest
Onderste luchtwegen: hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling, samengetrokken tussenribspieren
Maagdarmklachten: misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur, overgeven, diarree of juist obstipatie
Hart- en vaatklachten/anafylaxie: snelle pols (soms trage pols bij anafylaxie), lage bloeddruk, duizeligheid, flauwte, bleekheid, zweten, bewusteloosheid (shock)
Overige klachten: gevoel van naderend onheil, gedragsveranderingen, ontsteking van oog en middenoor
Reactie op het allergeen
Als je kind iets eet waar het allergisch voor is, dan zie je meestal een acute reactie binnen 20 minuten na het eten van dat voedingsmiddel.
Vaak is dit buikpijn, diarree en/of overgeven (reactie in het maag-darmkanaal), maar de reactie kan ook optreden in de huid (eczeem bij baby’s) en in de luchtwegen (hooikoortsverschijnselen).
Naast deze acute reacties kunnen er 6 tot 8 uur na blootstelling ook nog late reacties optreden in de huid en de luchtwegen.
Anafylaxie
De ernst van de reactie is per kind verschillend. De reactie kan vrij mild zijn, maar kan ook zeer ernstig (levensbedreigend) zijn. In dat geval spreekt men van anafylaxie en dit treedt met name op bij het eten van pinda’s, eieren, noten/zaden en vis, schelp en schaaldieren.
Een allergie moet altijd serieus genomen worden, want de reacties op het allergeen kunnen namelijk sterker worden. Dit geldt natuurlijk vooral voor allergieën waarbij er een kans is op anafylaxie. Het kan namelijk zijn dat de eerste keer dat je kind aan het allergeen werd blootgesteld, de reactie vrij mild was, maar dat de volgende keer de reactie heftiger is.
Dit is dan ook een belangrijke reden om een eventuele allergie te bevestigen of uit te sluiten middels een bloedonderzoek. Als je kind inderdaad allergisch is dan heeft het namelijk anti-stoffen in het bloed.
Symptomen van een anafylactische shock zijn:
- Lage bloeddruk.
- Duizeligheid en flauwvallen.
- Opgezwollen gezicht en hals, tong, en lippen.
- Ademhalingsmoeilijkheden (door slijmvlieszwelling met als gevolg vernauwde luchtwegen).
- Jeuk.
- Braken.
- Angst.