stress

Wat doet stress met de hersens van kinderen?

Heeft je kind last van stress? Bijna dagelijks hoor je in het nieuws dat stress en burn-out een steeds groter probleem in onze samenleving worden. Dit geldt ook voor onze kinderen!

Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg stelt vast dat zelfs heel jonge kinderen al last van stress kunnen hebben.

Stress helpt om te overleven

Stress helpt ons overleven – het is de ‘fight or flight’ reactie die ons in het verleden hielp te overleven als we werden aangevallen door een sabeltandtijger.

Als we ons gestrest voelen, maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we opeens veel energie hebben, ons alerter voelen en minder last van pijn hebben. Dit geeft ons de mogelijkheid om te vluchten voor een tijger of andere vorm van gevaar. Zo hebben we dus als mens kunnen overleven.

Chronische stress

Aanleidingen voor stress kunnen kortdurend of langdurend zijn, bijvoorbeeld de eerste dag naar school, eerste keer ergens anders slapen, maar ook gepest worden, scheiding van de ouders, druk om te presteren, etc.

Stress is lang niet altijd slecht. Hier kan je daar meer over lezen.

Stress wordt echter problematisch als het chronisch wordt. Dit wordt bij kinderen ook wel ‘Early Life Stress’ genoemd.

Early Life Stress

Als stress chronisch wordt, dan kan het schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. De hersenen van kinderen zijn constant aan het ontwikkelen en het zijn de hersenen die stress onder controle moeten houden.

De hersenen zijn de regelkamer voor het hele lichaam. We worden geboren met zo’n 100 miljard hersencellen. Ons lichaam maakt waarschijnlijk geen compleet nieuwe hersencellen gedurende ons leven, maar wel steeds nieuwe verbindingen en dat is hoe onze hersenen kunnen groeien. Door die nieuwe verbindingen kunnen we steeds beter denken en complexere dingen begrijpen.

Als kinderen voortdurend blootgesteld worden aan stress, kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Chronische stress kan leiden tot problemen met het geheugen, concentratieproblemen en een slechter ontwikkeld ruimtelijk inzicht. Er worden minder nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt en de hersenen kunnen hierdoor zelfs minder groeien.

Eerste 1000 dagen en adolescentie

Hoe ons lichaam met stress omgaat ontwikkelt zich met name gedurende twee periodes:

  • in de eerste 1000 dagen van een kind, dus de tijd van conceptie totdat het kind 2 jaar is; en
  • in de adolescentiefase (13-24 jaar).

Tijdens deze fasen is een kind dus extra kwetsbaar voor Early Life Stress.

Beweging

Juist voor kinderen is het daarom heel belangrijk dat ze voldoende kunnen bewegen, rennen, spelen, etc. Op deze manier kunnen ze hun cortisol niveau omlaag krijgen, net zoals een volwassene dat kan door bijvoorbeeld cardio training. Hier kan je daar meer over lezen.

Voeding om stress te verminderen

Goede voeding speelt een belangrijke rol om stresshormonen te verlagen en de ‘feel good ‘hormonen te verhogen. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.