glutenintolerantie

Glutenintolerantie

Het aantal mensen dat met glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd neemt snel toe in Nederland. Vroeger werd er gedacht dat vrijwel alle gevallen van glutenintolerantie voor het zevende levensjaar werden ontdekt. Tegenwoordig is bekend dat tweederde van de nieuwe patiënten volwassen is en 20% van de nieuwe patiënten is zelfs ouder dan 60 jaar.

Bij wie komt glutenintolerantie vaker voor?

  • vrouwen (2-3x zo vaak als mannen)
  • eerste-of tweedegraads familie lid heeft glutenintolerantie
  • suikerziekte

Maar liefst 30-40% van de Nederlandse bevolking heeft een kans op coeliakie, omdat ze de genen dragen die maken dat ze aanleg hebben voor coeliakie.

Dit betekent nog niet dat je dan ook daadwerkelijk coeliakie ontwikkelt. Deels hangt dit af van blootstelling aan gluten, deels hangt het ook samen met de darmflora en er zijn waarschijnlijk nog een aantal andere factoren die op dit moment nog niet bekend zijn.

Symptomen

  • diarree
  • braken, buikpijn
  • gewichtsverlies
  • opgezette buik
  • obstipatie
  • groeiachterstand bij kinderen
  • vertraagde pubertijd bij kinderen
  • bloedarmoede
  • botontkalking
  • chronische vermoeidheid
  • tekort aan vitamines
  • leverfunctiestoornissen
  • sommige vormen van epilepsie
  • aften (kleine zweertjes op het mondslijmvlies)
  • afwijkingen aan de tanden
  • humeurigheid
 
Zoals de bovenstaande lijst met symptomen laat zien, de symptomen van een glutenintolerantie kunnen heel breed en best vaag zijn.
 

Diagnose

Als je denkt dat je glutenintolerant bent of dat je kind glutenintolerant is, dan is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. Als je huisarts hier niet open voor staat, dan is het toch belangrijk om door te zetten en een glutenintolerantie (coeliakie) via een bloedonderzoek uit te sluiten.

Het is namelijk zeer schadelijk voor iemand met glutenintolerantie om toch gluten te blijven eten. Het kan uiteindelijk leiden tot blijvende schade aan de dunne darm en een verhoogd risico op kanker als het pas op latere leeftijd wordt vastgesteld. Dit kan voorkomen worden door een tijdige diagnose en dan levenslang een glutenvrij dieet te volgen.

In veel gevallen kan een bloedtest glutenintolerantie (coeliakie) uitsluiten of bevestigen. Als de bloedtest bij volwassenen coeliakie bevestigt, zal verder onderzoek nodig zijn om te kijken in hoeverre de dunne darm beschadigd is. Bij kinderen is dit meestal niet nodig.

Keto dieet

Op het keto dieet eet je helemaal geen granen. Het is dan ook een glutenvrij dieet.

Je eet hoofdzakelijk groenten, vlees/vis/gevogelte, eieren en noten, pitten en zaden. Je probeert bovendien zo puur mogelijk te eten en dat doe je door geen bewerkte producten te kopen. Juist veel bewerkte producten bevatten gluten, denk maar aan gepaneerde schnitzels of sausjes. Die eet je dus niet. Je maakt je eigen gepaneerde schnitzels met amandelmeel en je maakt je eigen sausjes met bijvoorbeeld verschillende soorten kaas in plaats van bloem. Je maakt je eigen broodjes binnen 5 minuten met lijnzaadmeel of amandelmeel of hennepmeel. Dit is veel lekkerder, gezonder en goedkoper dan speciaal glutenvrij brood.

Glutenvrije producten en je darmflora

Kijk maar eens naar de waslijst van ingrediënten in veel glutenvrije producten! Dat heeft toch niks met pure en gezonde voeding te maken?

Juist tegenwoordig wordt er ontzettend veel onderzoek naar het belang van een gezonde darmflora gedaan. Onze darmflora wordt met tal van lichamelijke en psychische ziekten in verband gebracht.

Een gezonde darmflora is gebaat bij gezonde en natuurlijke voeding. Dus geen voedingsmiddelen met tal van additieven (toevoegingen). Het keto dieet en de recepten op dit website kunnen dus een goed beginpunt zijn als je moet overschakelen naar een strict glutenvrij dieet. Toch moet je op het keto dieet ook de verpakking van producten lezen. Zelfs vleeswaren kunnen gluten bevatten. Je moet ook uitkijken bij producten zoals psyllium, lijnzaadmeel of hennepmeel. Check dus altijd de verpakking!

Glutenvrij: minder strict keto dieet

Het is natuurlijk wel zo dat je je niet aan de 20 gram netto koolhydraten per dag hoeft te houden als je uitsluitend glutenvrij moet eten.

Je kan dus extra groenten en fruit eten en je kan ook koolhydraatrijke groenten zoals aardappels, bieten, wortels en pastinaken eten. Bovendien kan je ook peulvruchten en rijst eten. Check wel altijd de verpakking dat er geen sporen van gluten in zitten!

Wat dat betreft is het glutenvrije dieet minder strict dan het keto dieet! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.