Romanesco behoort tot dezelfde plantenfamilie als broccoli, bloemkool en spruitjes. Hij is waarschijnlijk in de 16e eeuw ontwikkeld door Italiaanse boeren. Het is dus geen nieuwe groente, al zie je hem niet heel vaak.
Ik vind romanesco er heel bijzonder en mooi uitzien. Hij heeft altijd een hele mooie felgroene kleur. Het is een eetbare bloem van de Brassica oleracea. Deze bloem heeft een spiraalvorm die uitloopt in verschillende punten.
Fibonacci
Het aantal spiralen op een romanesco is altijd een fibonacci nummer. Dit is niet zo uitzonderlijk als het op het eerste gezicht lijkt, want in de natuur kom je heel veel fibonacci nummers tegen. Bijvoorbeeld ook in zonnebloemen, dennenappels, etc.
Leonardo van Pisa (ook wel Fibonacci genoemd) beschreef in de dertiende eeuw in zijn boek ‘Liber Abaci‘ een bijzondere rij met cijfers. Deze cijfers kennen we nu als de Rij van Fibonacci.
De rij wordt verkregen door de twee getallen die aan een getal voorafgaan bij elkaar op te tellen.
Dus:
0 + 1 = 1
1 + 2 = 3
2 + 3 = 5
3 + 5 = 8
5 + 8 = 13
Dus de Fibonacci rij ziet er zo uit:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, enz.
Gestoomde romanesco
Romanesco heeft een delicate smaak. Hij is het lekkerst als jij bijtgaar is. Dus je kan er dan net een vork in prikken. Ik vind romanesco daarom gestoomd het lekkerst. Het voordeel van groenten stomen is dat ze hun smaak beter behouden, steviger blijven en minder vitamines en mineralen verliezen vergeleken met koken.
Ik heb zelf een stomer en kan het van harte aanbevelen. Je doet in het onderste bakje water, stelt de tijd in en doet de groenten die je wilt stomen in één van de andere bakjes er bovenop. Deksel erop en dat is het.
Al heel snel heb je heerlijke bijtgare romanesco met veel meer smaak dan gekookte romanesco.
Zelf vind ik romanesco heel lekker met gehaktballetjes, maar elk soort vlees kan in principe prima. Dus ook lekker met schnitzels, worstjes, varkenshaas, kip, karbonades, etc.
Romanesco
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 romanesco
- 75 gram roomboter
Instructies
- Haal eventuele bladeren van de romanesco af en was hem af onder de kraan. Snij de romanesco in stukjes zodat het in de stomer past.
- Doe in het onderste bakje van de groentenstomer water, zet de bovenste bakken erop en doe de romanesco erin en de deksel erop. Stel de stomer in op 15 minuten en zet hem aan. De stomer moet namelijk eerst heet worden voordat de romanesco kan gaan stomen.
- Zodra je makkelijk met een vork in de romanesco kan prikken zonder dat het uit elkaar valt is de romanesco klaar. Romanesco mag je ook rauw eten, dus kijk hoe gaar jij je romanesco het lekkerst vindt.
- Zodra de romanesco gaar is leg je de boter er boven op zodat het kan smelten.