borstvoeding

Problemen met borstvoeding?

Wil je graag borst voeden, maar lukt het niet?

De meeste moeders (zo’n 80%) zijn van plan om borstvoeding te geven aan hun pasgeboren baby. Ze kiezen ervoor omdat het het beste is voor de baby. Toch stoppen heel veel vrouwen veel eerder dan ze van plan waren. Dit is niet zo vreemd, want ook al lijkt het geven van borstvoeding heel vanzelfsprekend, het is lang niet altijd makkelijk!

Je eerste kind. Je leven staat compleet op zijn kop. Je slaapt niet of slecht. Als je dan ook nog eens een zware bevalling hebt gehad, dan voel je je waarschijnlijk fysiek ook slecht. Daar komen dan nog eens hoge verwachtingen bij, van jezelf voor jezelf, maar ook je omgeving en medici. Moedermelk wordt wel vloeibaar goud genoemd en natuurlijk wil jij het beste voor je kind. Maar wat als het gewoon niet lukt?

Het is geen wedstrijd

Iedereen is anders, dat geldt natuurlijk voor moeders maar ook voor baby’s. Bij de één gaat het makkelijk, bij de ander moeizaam en bij anderen lukt het helemaal niet. Het is geen wedstrijd! Je bent geen betere of slechtere moeder als je wel of niet borstvoeding geeft.

Als het niet lukt, GA JEZELF NIET SCHULDIG VOELEN. Hierdoor leg je nog meer druk op jezelf en dat is het laatste wat een nieuwe moeder nodig heeft.

Doe wat voor jou haalbaar is. Niemand heeft er iets aan als je helemaal gefrustreerd en depressief wordt van proberen om borstvoeding te geven, omdat je je onder druk gezet voelt.

Natuurlijk is het fantastisch als het wel lukt, maar er zijn generaties baby’s groot gebracht op flesvoeding. En vooral in Nederland hebben we het geluk dat we kunnen kiezen uit hoge kwaliteit flesvoeding, schoon water en de mogelijkheid flesjes goed te steriliseren voor gebruik. Flesvoeding is dus super veilig.

De juiste omgeving

Als nieuwe moeder wil je alles zo goed mogelijk doen en je voelt je misschien heel bekeken door anderen. Hierdoor wordt je gespannen en dat maakt het geven van borstvoeding veel moeilijker, zowel voor jou als voor je baby.

Rust en privacy

Probeer vooral in het begin te zorgen dat je een rustige plek hebt, waar je niet gestoord. Dus ook niet door familie, vrienden, etc. Zorg dat die plek comfortabel en voldoende warm is. Vooral in het begin kan borst voeden heel veel tijd in beslag nemen. Je bent het per slot van rekening allebei aan het leren.

Aanleggen

Aanleggen is waarschijnlijk één van de allereerste hindernissen. Je baby moet leren om goed aan te happen, zodat hij genoeg melk krijgt en jouw tepels niet beschadigen. Bij het aanhappen moet de baby niet alleen de tepel maar ook een deel van de tepelhof in zijn mond nemen.

Pijn hoort niet bij borstvoeding geven en als het dus wel pijnlijk is gaat er iets fout. Vlak na het aanleggen kan het even gevoelig kan zijn, maar het mag niet pijn blijven doen.

Probeer verschillende posities om te kijken wat voor jou en je baby het beste werkt. Voor de één kan liggend op je rug op bed met de baby bovenop je het beste werken, voor de ander liggend op je zij. Maar misschien werkt zittend beter of juist terwijl je rondloopt, misschien met je baby in een draagdoek.

De juiste spullen

Vooral in het begin kan je wel degelijk last krijgen van gevoelige tepels. Veel nieuwe moeders krijgen tepelkloven. Gelukkig kan je met een goede tepelcrème op basis van lanoline de pijn enorm snel verzachten. Ik raad deze crème van Lansinoh aan want hij is veilig voor de baby, dus je kan je baby voeden terwijl je crème op hebt gedaan. Het is altijd belangrijk om tepelkloofjes goed in de gaten te houden. Ze kunnen namelijk gaan ontsteken en dan tot een borstontsteking leiden. Je kan heel ziek worden van borstontsteking (hoge koorts etc.), dus neem contact met je huisarts op als je denkt dat je een borstontsteking hebt.

Het is ook een goed idee om te zorgen dat je zoogcompressen hebt die je zowel koud als warm kan gebruiken. Deze helpen met de toeschietreflex, maar kunnen ook helpen met het tegengaan van een borstontsteking in geval van veel stuwing. Je kan voor het voeden een warm compres opleggen en dan na het voeden een koud compres op de ontstoken plek.

Vooral een dag of 3-4 na de bevalling krijgen de meeste vrouwen last van stuwing. Je borsten kunnen dan erg hard en pijnlijk aanvoelen en het kan moeilijk voor je baby zijn om goed aan te happen. Het kan dan helpen om eerst wat af te kolven, voordat je je baby laat aanhappen. Een warm borstcompres kan ook verlichting geven. Het belangrijkste echter is om je baby zo vaak mogelijk aan te leggen. Hierdoor verminder je ook de kans dat je een borstontsteking krijgt.

Vooral als je een baby hebt die het niet accepteert om even neergelegd te worden, kan een draagdoek of baby-carrier een enorme uitkomst zijn. Let wel op dat je draagdoek of baby-carrier geschikt is voor een pasgeborene en het hoofd en de nek voldoende ondersteunt.

Zodra je samen met je baby erop uit gaat is een grote sjaal ook heel handig. Zo kan je op openbare plaatsen de sjaal losjes over je baby leggen en toch borst voeden.

Niet genoeg melk

Veel moeders zijn bang dat ze niet genoeg melk hebben voor hun baby en gaan daarom over op flesvoeding. Dit is ook wel logisch, want je kan niet zien hoeveel je baby drinkt als je borstvoeding geeft en het fijne van flesvoeding is dat je het wel precies kan zien. Dat geeft dus een gerust gevoel.

Toch is de kans dat je niet genoeg melk hebt ontzettend klein (maar 2% van alle moeders hebben niet genoeg melk). Bovendien ga je meer melk aanmaken als je baby vaker drinkt, je lichaam zorgt zo voor precies de juiste hoeveelheid!

Het is wel zo dat baby’s die borstvoeding krijgen gedurende de eerste twee weken gewicht verliezen. Dit is heel normaal, en in het algemeen zijn ze na twee weken weer terug op hun geboortegewicht. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de groeicurven van baby’s die borstvoeding krijgen anders zijn dan baby’s die flesvoeding krijgen. Vooral gedurende het eerste jaar, groeien baby’s die borstvoeding krijgen trager dan baby’s die flesvoeding krijgen. De groeicurven van de Wereldgezondheidsorganisatie tot 2006 lieten de curve’s zien van baby’s die flesvoeding kregen. Inmiddels wordt er gelukkig wel onderscheid gemaakt. Hier kan je daar meer over lezen (in het Engels).

Wees realistisch

Alles is nieuw, zowel voor jou als voor je baby. Het is dus helemaal niet gek dat je allebei moet oefenen. Dat heeft dus tijd en rust nodig. Het is daarom een goed idee om vooral in het begin heel vaak aan te leggen, elke keer is weer nieuwe oefening voor jou en vooral ook voor je baby.

Natuurlijk is dit ontzettend vermoeiend. Pasgeboren baby’s willen soms wel elke 2-3 uur voeden en een voeding kan makkelijk een uur in beslag nemen. Je hebt dus nergens tijd voor, behalve borst voeden. Niet gek dus dat je doodmoe wordt. Probeer in deze tijd dan ook op het borst voeden te concentreren en laat de boel de boel. Probeer ook zoveel mogelijk te rusten als je even de kans hebt. Ga dan dus niet lopen opruimen, maar rust uit, lees een boek, kijk TV, grijp de kans om even iets voor jezelf te doen!

Wil je meer weten? Het Borstvoeding Handboekvoor ouders van de La Leche League geeft ontzettend veel informatie. Je kan ook op Youtube kijken, daar zijn heel veel filmpjes die laten zien hoe je een baby goed kan laten aanhappen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *