Ben je zwanger? Heb je al besloten of je je baby straks borstvoeding of flesvoeding wilt geven? In het Engels zeggen ze ‘Breast is best’, is dat echt zo?
Borstvoeding: het beste voor je baby
Als je de keus hebt, dan is het inderdaad zo dat borstvoeding het bete is voor je baby en ook voor jezelf. Borstvoeding is namelijk helemaal aangepast op de specifieke behoeften van jouw baby.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt vrouwen zelfs aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Natuurlijk kan je kind wel vanaf 6 maanden ook al aan vaste voeding gaan wennen, maar moedermelk is zowel voor baby’s als peuters nog heel belangrijk.
Voordelen voor je baby
- Bevat precies de juiste voedingsstoffen (behalve vitamine D)
- Beschermt de baby tegen ziekten
- Vermindert de kans op astma en allergieën
- Vermindert de kans oorontstekingen, luchtweginfecties en diarree
- Gezonde darmflora baby
- Beter verteerbaar voor de baby
- Hogere score op IQ tests
Voordelen voor jezelf
- Versterkt de band tussen moeder en kind
- Helpt de baarmoeder herstellen
- Beschermt tegen borstkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker
- Veiliger, handiger en goedkoper
- Je hebt het altijd bij je
- Helpt met op gewicht komen
Eerste paar dagen
Vooral als je baby net geboren is is borstvoeding heel belangrijk. Gedurende de eerste paar dagen bevat je borstvoeding namelijk colostrum. Dit geeft je baby de best mogelijke start, want het zit vol met antilichamen en witte bloedcellen. Dit beschermt je baby tegen ziektes. Bovendien bevat colostrum ook immuunglobuline IgA en dat helpt het immuunsysteem van je baby.
Colostrum werkt ook laxerend en zorgt dus dat de darmwerking van je baby op gang komt. Het helpt met de afvoer van meconium.
En tot slot verlaagt colustrum de kans dat je baby te veel bilirubine in zijn bloed krijgt, wat tot geelzucht leidt.
Borstvoeding en het immuunsysteem
Ook na de eerste paar dagen blijft borstvoeding je baby beschermen. Moedermelk bevat namelijk antilichamen, witte bloedcellen en probiotica.
Als jij in contact komt met ziekteverwekkers, dan maakt je lichaam antilichamen aan. Deze antilichamen geef je via de moedermelk door aan je baby. Zo helpt moedermelk je baby te beschermen tegen ziekteverwekkers in jouw omgeving.
Als je baby de eerste 3-4 maanden uitsluitend borstvoeding krijgt (dus helemaal geen flesvoeding), dan is de kans dat je baby astma, atopische dermatitis, allergieën of diabetes (zowel type I als type II) ontwikkelt, ook zo’n 30% kleiner.
Moedermelk past zich aan
Moedermelk is niet steeds hetzelfde, het past zich aan de behoefte van de baby aan.
Het doet dit niet alleen via antilichamen tegen specifieke ziekteverwekkers, maar ook wat betreft specifieke voedingsstoffen voor jouw baby.
Moedermelk voor baby’s die prematuur zijn is anders dan voor baby’s die op tijd geboren zijn. De moedermelk voor te vroeg geboren baby’s bevat namelijk een hele maand lang extra stoffen in plaats van alleen de eerste paar dagen. Hierdoor krijgt het immuunsysteem van een te vroeg geboren baby extra hulp om zich zo snel mogelijk te ontwikkelen.
Moedermelk verandert ook gedurende een voeding. Aan het begin van de voeding is het wateriger, waardoor het de dorst van je baby lest en aan het eind van de voeding is het vetter, waardoor het je baby verzadigd maakt.
Bovendien verandert de samenstelling van moedermelk naarmate je baby ouder wordt. Een pasgeboren baby heeft veel meer voedingsstoffen nodig dan een wat ouder kind. De melk voor een pasgeboren baby is daarom vetter dan als je al langer borstvoeding geeft.
Dit zou een reden kunnen zijn, waarom baby’s die borstvoeding krijgen in het algemeen geen overgewicht hebben. Andere mogelijke redenen zijn een betere darmflora en een hoger gehalte aan leptine. Bovendien bepaalt een baby die borst voedt zelf hoeveel hij drinkt.
Borstvoeding tijdens introductie van vaste voeding
Onderzoek wijst ook uit dat als je je kind nog borstvoedt terwijl je vaste voeding met daarin gluten introduceert je de kans dat je kind coeliakie (ernstige glutenintolerantie) ontwikkelt, maar liefst halveert.
Hoe lang borstvoeden?
Het is zowel voor jezelf als je baby heel goed als je de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding kan geven. Maar ook daarna, heeft je baby nog steeds veel baat bij borstvoeding.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal de eerste 2 jaar borstvoeding te geven en onderzoek heeft ondermeer uitgewezen dat kinderen die t/m 3 jaar borstvoeding kregen een hoger IQ hebben en minder vaak ziek zijn.
Natuurlijk zal dit niet voor iedereen mogelijk zijn, maar mocht je de gelegenheid hebben, dan is het dus zeker zo dat langer borstvoeden heel goed voor je kind kan zijn.
Dit vind je misschien ook leuk:
Problemen met borstvoeding? doorKeto Recepten 18 maart 2019 Wil je graag borst voeden, maar lukt het niet? De meeste moeders (zo'n 80%) zijn van plan om borstvoeding te geven aan hun pasgeboren baby. Ze kiezen ervoor omdat het het beste is voor de baby. Toch stoppen heel veel vrouwen veel eerder dan ze van plan waren. Dit is niet zo vreemd, want ook al lijkt het geven van borstvoeding heel vanzelfsprekend, het is lang niet altijd makkelijk! Je eerste kind. Je leven staat compleet op zijn kop. Je slaapt niet of slecht. Als je dan ook nog eens een zware bevalling hebt gehad, dan voel je je waarschijnlijk…
Vitamine D: volwassenen en kinderen doorKeto Recepten 10 oktober 2018 Laatst hoorde ik een gezondheidsinstantie op de school van mijn kind uitleggen, dat kinderen in de groei vooral veel margarine nodig hebben want daar is vitamine D aan toegevoegd. Steeds meer mensen hebben een vitamine D tekort Steeds meer mensen hebben een vitamine D-tekort. De schattingen zijn dat in Nederland vooral veel mensen met een donkere huidskleur een vitamine D tekort hebben. Zo'n 40% van de Surinaamse vrouwen onder de 50 jaar en mogelijk zelfs 80% van de Surinaamse vrouwen boven de 50 jaar, zouden een vitamine D tekort hebben. Ook zo'n 40% van de autochtone vrouwen over de 50…
Tips voor kieskeurige eters doorKeto Recepten 5 maart 2019 Verreweg de meeste kinderen gaan door één of meerdere fasen heen waardoor ze heel lastige eters kunnen zijn. Als jij op het moment een kind hebt wat niks (gezonds) lust, dan ben je dus zeker niet alleen. Toch kan het heel zorgelijk zijn, vooral als je bang bent dat je kind niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel kinderen worden rond hun vijfde of zesde jaar weer wat avontuurlijker en meer bereid om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Gedurende de periode van 1 jaar tot een jaar of 5-6 kan het dus heel lastig voor ouders zijn. 6-12 maanden: smaakontwikkeling De meeste kinderen…
Wil je peuter of kleuter niet eten? doorKeto Recepten 5 maart 2019 Natuurlijk wil je dat je kind gezond eet, maar wat als je kind dat niet wilt? Heb je een peuter of kleuter die heel kieskeurig is en steeds alleen maar dezelfde dingen wilt eten? Dan ben je niet alleen! Maar liefst 90% van de kinderen gaan door zo'n fase heen. Voor de één zal het kortdurend zijn en voor de ander kan het jaren duren. Voor ouders kan dit een heel moeilijke en frustrerende periode zijn. Hier kan je een aantal tips vinden, maar uiteindelijk is het een fase waar je samen door heen moet gaan. Veel ouders zijn bang…
16. Keto dieet als je zwanger bent? doorKeto Recepten 26 juni 2019 Juist als je zwanger bent, wil je zo gezond mogelijk zijn en het is dus best logisch om het keto dieet te willen volgen als je zwanger bent. Of misschien ben je net met het keto dieet begonnen en vind je dan opeens uit dat je zwanger bent. De vraag is dan wat doe je, ga je door met het keto dieet als je zwanger bent? Stel je bent veel te zwaar, dan wordt vaak aangeraden om af te vallen en het keto dieet kan daarbij helpen. Toch is het om een aantal redenen geen goed idee om het keto…
Aangedreven door Contextuele gerelateerde berichten