borstvoeden

De voordelen van borstvoeding

Ben je zwanger? Heb je al besloten of je je baby straks borstvoeding of flesvoeding wilt geven? In het Engels zeggen ze ‘Breast is best’, is dat echt zo? 

Borstvoeding: het beste voor je baby

Als je de keus hebt, dan is het inderdaad zo dat borstvoeding het bete is voor je baby en ook voor jezelf. Borstvoeding is namelijk helemaal aangepast op de specifieke behoeften van jouw baby. 

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt vrouwen zelfs aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Natuurlijk kan je kind wel vanaf 6 maanden ook al aan vaste voeding gaan wennen, maar moedermelk is zowel voor baby’s als peuters nog heel belangrijk. 

Voordelen voor je baby

Voordelen voor jezelf

Eerste paar dagen

Vooral als je baby net geboren is is borstvoeding heel belangrijk. Gedurende de eerste paar dagen bevat je borstvoeding namelijk colostrum. Dit geeft je baby de best mogelijke start, want het zit vol met antilichamen en witte bloedcellen. Dit beschermt je baby tegen ziektes. Bovendien bevat colostrum ook immuunglobuline IgA en dat helpt het immuunsysteem van je baby. 

Colostrum werkt ook laxerend en zorgt dus dat de darmwerking van je baby op gang komt. Het helpt met de afvoer van meconium. 

En tot slot verlaagt colustrum de kans dat je baby te veel bilirubine in zijn bloed krijgt, wat tot geelzucht leidt. 

Borstvoeding en het immuunsysteem

Ook na de eerste paar dagen blijft borstvoeding je baby beschermen. Moedermelk bevat namelijk antilichamen, witte bloedcellen en probiotica. 

Als jij in contact komt met ziekteverwekkers, dan maakt je lichaam antilichamen aan. Deze antilichamen geef je via de moedermelk door aan je baby. Zo helpt moedermelk je baby te beschermen tegen ziekteverwekkers in jouw omgeving. 

Als je baby de eerste 3-4 maanden uitsluitend borstvoeding krijgt (dus helemaal geen flesvoeding), dan is de kans dat je baby astma, atopische dermatitis, allergieën of diabetes (zowel type I als type II) ontwikkelt, ook zo’n 30% kleiner.

Moedermelk past zich aan

Moedermelk is niet steeds hetzelfde, het past zich aan de behoefte van de baby aan. 

Het doet dit niet alleen via antilichamen tegen specifieke ziekteverwekkers, maar ook wat betreft specifieke voedingsstoffen voor jouw baby. 

Moedermelk voor baby’s die prematuur zijn is anders dan voor baby’s die op tijd geboren zijn. De moedermelk voor te vroeg geboren baby’s bevat namelijk een hele maand lang extra stoffen in plaats van alleen de eerste paar dagen. Hierdoor krijgt het immuunsysteem van een te vroeg geboren baby extra hulp om zich zo snel mogelijk te ontwikkelen. 

Moedermelk verandert ook gedurende een voeding. Aan het begin van de voeding is het wateriger, waardoor het de dorst van je baby lest en aan het eind van de voeding is het vetter, waardoor het je baby verzadigd maakt. 

Bovendien verandert de samenstelling van moedermelk naarmate je baby ouder wordt. Een pasgeboren baby heeft veel meer voedingsstoffen nodig dan een wat ouder kind. De melk voor een pasgeboren baby is daarom vetter dan als je al langer borstvoeding geeft. 

Dit zou een reden kunnen zijn, waarom baby’s die borstvoeding krijgen in het algemeen geen overgewicht hebben. Andere mogelijke redenen zijn een betere darmflora en een hoger gehalte aan leptine. Bovendien bepaalt een baby die borst voedt zelf hoeveel hij drinkt. 

Borstvoeding tijdens introductie van vaste voeding

Onderzoek wijst ook uit dat als je je kind nog borstvoedt terwijl je vaste voeding met daarin gluten introduceert je de kans dat je kind coeliakie (ernstige glutenintolerantie) ontwikkelt, maar liefst halveert.

Hoe lang borstvoeden?

Het is zowel voor jezelf als je baby heel goed als je de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding kan geven. Maar ook daarna, heeft je baby nog steeds veel baat bij borstvoeding. 

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal de eerste 2 jaar borstvoeding te geven en onderzoek heeft ondermeer uitgewezen dat kinderen die t/m 3 jaar borstvoeding kregen een hoger IQ hebben en minder vaak ziek zijn. 

Natuurlijk zal dit niet voor iedereen mogelijk zijn, maar mocht je de gelegenheid hebben, dan is het dus zeker zo dat langer borstvoeden heel goed voor je kind kan zijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.