Er is vaak verwarring tussen tarwe allergie, coeliakie en gluten sensitiviteit.
Bij een allergie vindt er altijd een reactie van het immuunsysteem plaats. Dit is waarom het makkelijker is om een allergie te diagnoseren, want het lichaam maakt anti-stoffen aan. Die anti-stoffen kan je dan ondermeer in het bloed terugvinden, al kan de allergie ook vastgesteld worden door een huidtest.
Bij een voedselintolerantie, vooral in het geval van kinderen, kan het lichaam een bepaalde voedingsstof vaak niet goed verteren, dit kan bijvoorbeeld door een tekort van een bepaald enzym. Dit kan het moeilijker maken om een intolerantie te diagnosticeren.
Tarwe allergie
Sommige kinderen zijn allergisch voor de eiwitten in tarwe, zij hebben dus een tarwe allergie. Als je kind allergisch is voor producten met tarwe, dan kan het ook geen producten met spelt eten, want spelt is een soort tarwe.
Tarwe allergie ontwikkelt zich over het algemeen op baby- of peuterleeftijd. Symptomen die duiden op een tarwe allergie zijn:
- astma;
- eczeem;
- zwelling;
- netelroos;
- hooikoorts;
- hartkloppingen;
- krampen in de darmen;
- prikkelbare darmsyndroom.
Allergische symptomen kunnen binnen een paar minuten tot enkele uren na het eten optreden. Eczeem treedt soms zelf pas na een aantal dagen op. In extreme situaties kan anafylaxie optreden, maar dit is gelukkig heel zeldzaam.
Kruisallergie
Een kind dat allergisch is voor tarwe heeft ook een grotere kans op andere (voedsel)allergieën. Soms kan het immuunsysteem de stof waar het allergisch voor is (allergeen) verwarren met een stof die op het allergeen lijkt. Dit wordt een kruisallergie genoemd. Tarwe allergie kan samen gaan met een kruisreactie op gerst, haver, maïs en/of rogge. Tarweallergie kan ook samen gaan met een allergie voor graspollen. Niet alle kinderen met een tarwe allergie hebben last van een kruisreactie, maar als je kind dat wel heeft kan het lastiger zijn om vast te stellen welke allergie het heeft.
Diagnose en behandeling
Denk je dat je kind allergisch is voor tarwe? Bespreek dit dan met je huisarts of op het consultatiebureau. Het is mogelijk om een bloedtest en huidtest te doen om te kijken of je kind een tarwe allergie heeft.
Als je kind inderdaad een tarwe allergie heeft dan mag het natuurlijk geen tarwe of producten die tarwe (en dus ook spelt) bevatten. Helaas zit tarwe in heel veel producten, zelfs in cosmetica!
Je kind mag dus niet alleen geen producten die gemaakt zijn van meel, bakmeel of bloem (brood, koek, cake, etc.), maar ook geen ontbijtgranen en diverse vleeswaren. Je kind kan waarschijnlijk geen enkel product nemen wat tarwe-eiwit bevat.
Het kan ook zijn dat je huisarts een epipen en/of tabletten voorschrijft voor het geval dat je kind wel in aanraking met tarwe komt.
Een tarwe allergie is lang niet altijd een levenslange allergie. Veel kinderen groeien tegen de tijd dat ze 3-5 jaar zijn over hun tarwe allergie heen.
Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij coeliakie vindt een overreactie van het immuunsysteem tegen gluten plaats. Wat dat betreft lijkt coeliakie dus op een allergie, want gluten zijn eiwitten en bij coeliakie is het immuunsysteem betrokken.
Door de overreactie wordt het slijmvlies van de wand van de dunne darm op den duur beschadigd en kan de dunne darm daardoor voedingsstoffen niet meer goed opnemen. Dit kan leiden tot ‘vage’ buikklachten en vermoeidheid, maar ook tot ernstige groeistoornissen bij kinderen.
Gluten is het eiwit van verschillende soorten granen, daarom mogen kinderen met coeliakie niet alleen geen tarwe en spelt, maar ook geen rogge en gerst. Het is ook oppassen geblazen met haver, boekweit en quinoa omdat deze granen verontreinigd kunnen worden met andere granen gedurende het productie proces.
Glutensensitiviteit of is fructose de boosdoener?
Het komt ook heel regelmatig voor dat testen voor een tarwe allergie en voor coeliakie negatief zijn, maar je toch wel degelijk de symptomen van een glutenintolerantie hebt. Vaak wordt dan gedacht dat je aan glutensensitiviteit lijdt. Het kan zo zijn dat je je veel beter gaat voelen als je geen producten met gluten meer eet. Je merkt dat je opeens geen opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie meer hebt. Bovendien kan je last hebben van chronische vermoeidheid als je glutensensitiviteit hebt. Door te stoppen met het eten van graanproducten merk je dan dat je opeens veel meer energie hebt.
Toch zijn er steeds meer twijfels of het wel door de gluten komt. Producten met gluten, bevatten namelijk behalve gluten vrijwel altijd ook veel suikers en vaak vooral fructose. Het zou wel eens kunnen zijn dat veel darmproblemen veroorzaakt worden door fructose en niet door gluten.
Hier kan je meer over fructose lezen.