In augustus 2016 zijn mijn man en ik met het keto dieet begonnen. Wij hebben beiden na zo’n 1,5 jaar ons streefgewicht bereikt.
Wij zijn er van overtuigd dat bewerkt eten en vooral suiker, andere zoetstoffen en de vele toevoegingen aan onze voeding aan de basis van veel gezondheidsproblemen staan.
Er zijn veel studies die laten zien dat veel ziekten beginnen als ontstekingen. Na verloop van tijd worden deze ontstekingen chronisch en gaat er echt schade ontstaan. Inmiddels is het bekend dat het keton beta-hydroxybutyraat (ons lichaam maakt dit keton als we in ketose zijn) een fantastische ontstekingsremmer is.
Wij proberen niet alleen het keto dieet te volgen, maar vooral zo puur en natuurlijk mogelijk te eten. We vermijden daarom zaad-oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, margarine, frituurvet, etc.) en eten minimaal 1x per week vis, bij voorkeur vette vis. Dit is één van de manieren waarop we proberen de hoeveelheid Omega 3 vetzuren in onze voeding te verhogen in relatie tot de hoeveelheid Omega 6 vetzuren. Omega 3 vetzuren helpen namelijk met het tegengaan van ontstekingen. We gebruiken veel extra vierge olijfolie. Als we in Italië zijn kopen we olijfolie direct van een olijfgaard, maar op dit moment gebruiken we Taggiasche extra vierge olijfolie en Iliada extra vierge olijfolie. Deze zijn verkrijgbaar bij onder meer de Jumbo. Goede kwaliteit olijfolie is een goede bron van polyfenolen. Ook polyfenolen kunnen krachtige ontstekingsremmers zijn. Voor ons gaat het keto dieet dus verder dan alleen koolhydraten beperken!
Dit is één van de redenen dat wij besloten hebben om het keto dieet te blijven volgen, ook nadat we ons streefgewicht bereikt hadden. Voor ons is het keto dieet deel van onze leefstijl.
Nienke: een einde aan jo-jo diëten
Ik had ernstig overgewicht en een BMI van 29. Ik had veel fysieke klachten, zoals hoofdpijn, last van mijn knieën, rugpijn etc. Ik was suikerverslaafd. Ik liep de hele dag door te snacken en als ik aan een pak koekjes of zak snoep begon kon ik onmogelijk stoppen. Ik had altijd honger en voelde me altijd koud en energieloos.
Ik heb sinds mijn zestiende ontzettend veel diëten gevolgd. Ik viel dan even heel goed af, maar werd uiteindelijk alleen maar zwaarder. Inmiddels ben ik wetenschappelijk onderzoek tegengekomen dat dit geldt voor maar liefst 98% van alle mensen die diëten volgen! Dit komt omdat calorieën beperken nooit op de lange termijn kan werken, want je gaat uiteindelijk je stofwisseling vertragen. Dan kan je dus zelfs nog aankomen als je een piepklein beetje eet, plus je voelt je continu beroerd, koud, chagrijnig. Hoe langer je van allerlei diëten gevolgd hebt, hoe moeilijker het uiteindelijk wordt om af te vallen. Helemaal niet gek dus dat ik steeds maar zwaarder werd!
Keto dieet: afkicken van suiker
In het begin vond ik de overgang naar het keto dieet heel moeilijk. Ik miste zoetigheid. Keto is een radicaal andere manier van eten. In het begin heb ik veel ‘gewone’ maaltijden geprobeerd na te maken op een keto manier. Dus keto brood, keto pasta, keto rijst, aardappelvervangers etc. Ik was de hele dag bezig met koolhydraten tellen, recepten vinden en recepten uitproberen.
De eerste drie maanden viel ik heel goed af, dat was natuurlijk motiverend. Toen bereikte ik een gewichtsplateau. De oorzaak bleek later dat ik te veel zuivel en noten at. Toen ik dit had opgelost viel ik weer een aantal maanden goed af. Na een half jaar bereikte ik opnieuw een gewichtsplateau. Dit keer was het veel hardnekkiger.
Combineren met vasten
Ik heb toen besloten om ‘intermittent fasting’ te proberen. Ik begon met niet meer na 20.00u ‘s avonds te eten. Toen 12 uur vasten goed lukte, ben ik dit gaan uitbreiden. Eerst at ik nog om 9.00u ‘s ochtends ontbijt en dat ben ik steeds wat later gaan maken, totdat ik 16 uur kon vasten. Toen doorbrak ik mijn gewichtsplateau. Inmiddels heb ik mijn streefgewicht bereikt en heb ik een prima BMI.
Tegenwoordig eet ik wanneer ik honger heb. Soms is dit maar één maaltijd op een dag, andere dagen eet ik drie maaltijden. Het is wel zo dat ik absoluut niet snack. Er is namelijk te veel onderzoek dat laat zien dat dit heel ongezond is. Bovendien volg ik nog steeds het keto dieet en houd ik de macro’s die ik eet goed in de gaten.
Ik eet wel eens iets met suiker of zetmeel, maar dat is dan wel een uitzondering en daarna probeer ik zo snel mogelijk weer in ketose te komen. Ik voel me daar veel prettiger bij.
Verder doe ik twee keer per jaar bewust een iets langere vast van 84 uur met het specifieke doel om autofagie te maximaliseren. Ik heb gemerkt dat ik makkelijk nog langer zou kunnen vasten, maar doe dit bewust niet want hoe langer je vast hoe groter de kans op refeeding syndroom en dat wil ik natuurlijk vermijden.
Giulio
Toen ik met het keto dieet begon was ik veel te zwaar, had een veel te hoog BMI, een vervette lever, eczeem en zat niet goed in mijn vel.
Ik had weinig energie en voelde me heel negatief. Ik wilde graag weer gaan sporten, maar had veel last van mijn knieën en linker-heup waar ik beginnende artrose in had.
In het begin was ik erg sceptisch over het keto dieet, vanwege het hoge percentage vetten en het relatief lage percentage koolhydraten dat je eet. Dit stond haaks op wat ik geloofde dat een gezonde voeding was. Ik ben toen een aantal wetenschappelijke studies gaan lezen en heb zelf naar de data gekeken waar die beschikbaar was. Dit heeft mij toen overtuigd dat het keto dieet heel goed binnen een gezonde leefstijl past en dat het voor mij een goede manier kon zijn om flink af te vallen en weer fit te worden.
Ik vond het vooral moeilijk dat ik geen brood en pasta meer kon eten en geen bier meer kon drinken. Toch bevielen de keto maaltijden mij wel goed en ik vind het nog steeds lekker om als lunch, avondeten van de dag ervoor, mee naar werk te nemen.
Na een half jaar was ik al zo’n 10 kilo afgevallen – zonder er moeite voor te hoeven doen! Ik wist al meerdere jaren dat ik een vervette lever had en besloot na een jaar een echo te laten maken. Ondanks dat ik veel was afgevallen had ik toch nog steeds een vervette lever. Mijn vrouw had toen net een studie gevonden dat niet alleen wat je eet, maar vooral ook de timing van wanneer je eet heel belangrijk is. Ik heb toen 2 weken lang alleen tussen 8.00u-14.00u gegeten (keto), omdat een klein onderzoek uitwees dat dat voldoende is om van leververvetting af te komen en dat het blijvend je stofwisseling activeert. Dus ik zou daarna weer af en toe koolhydraten (en dus ook bier) kunnen nemen. Ik ben toen met vakantie gegaan. Tijdens de vakantie heb ik ook (wel met mate) pasta, pizza en ijs gegeten en bier gedronken. Thuisgekomen heb ik weer een echo laten maken. Mijn vervette lever was helemaal weg! Bovendien ben ik nu op een ideaal gewicht en van mijn eczeem af. Ik ben nu heel fit en heb helemaal geen last van mijn knieën of heup meer.
Cheat day
Ik merk ook dat zolang ik in ketose ben, ik veel beter problemen kan oplossen, me beter kan concentreren en veel positiever ben. Voor mij is het keto dieet zeker een leefstijl, al heb ik wel soms een cheat day. Ik drink dan een biertje of eet een broodje of wat pasta. Ondanks dit kan ik weer snel in ketose komen en blijft mijn gewicht heel constant. Bovendien worden mijn cheat days steeds zeldzamer, want ik heb er gewoon niet veel behoefte meer aan.
Succesvol je leefstijl veranderen
Mijn man en ik hebben succesvol onze leefstijl veranderd. We zijn beiden overtuigd dat het eten van pure, onbewerkte voeding met zo min mogelijk suiker en zetmeel het gezondst is.
We koken dan ook vrijwel altijd al onze maaltijden zelf. Dit betekent niet dat we nooit een ijsje eten of mijn man nooit een biertje drinkt. Het zijn echter uitzonderingen en we genieten er dan ook des te meer van.
Onze dochter eet mee met onze keto maaltijden al eet zij wel meer koolhydraten en eiwitten. Niet in de vorm van suiker, maar bijvoorbeeld aardappels in de schil of soms volkoren pasta. Natuurlijk eet ze ook wel eens ‘gewoon’ brood of snoep, maar in beperkte mate.
Wetenschappelijke basis
Mijn man en ik zijn van huis uit wetenschappelijk opgeleid. Mijn man is statisticus en ik ben kwantitatief econoom en beleidsadviseur.
Wij vinden het heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn en blijven van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezondheid, medische behandelingen en voeding.
Ons doel met dit website is om goede en betrouwbare informatie te geven, niet alleen over het keto dieet, maar ook hoe je zelf het heft in handen kan nemen om gezond te worden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Je lichaam heeft het potentieel om jezelf zo gezond mogelijk te maken door goede voeding, rust, beweging en autofagie in werking te zetten. Dit laatste is een vrij nieuw gebied. Er is nu veel onderzoek hoe ons lichaam beschadigde cellen kan opruimen en zo kan voorkomen dat deze cellen zich bijvoorbeeld gaan muteren in kanker.
Wij verkopen geen keto supplementen of eiwitshakes, eiwitrepen, etc. want er is geen enkel bewijs dat dit werkt en er zijn wel degelijk aanwijzingen dat dit soort producten zelfs averechts kan werken.
Waarom dit website
Steeds meer mensen hebben overgewicht, steeds meer mensen hebben chronische ziektes. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.
Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe een verandering in hoe je eet, je kwaliteit van leven enorm kan verbeteren. Ja, het is best een grote verandering om keto te gaan eten, maar wij willen mensen daar graag bij helpen.
Op dit website kan je daarom heel veel informatie vinden en ook heel veel recepten. Door mee te doen aan de challenges of lid te worden kan je bovendien gebruik maken van de kant-en-klare weekmenu’s en extra begeleiding.
Goud lidmaatschap en Challenges
Mijn man en ik hebben onze leefstijl blijvend kunnen veranderen door elkaar te ondersteunen en door ontzettend veel wetenschappelijke studies te lezen. Hierdoor weten we precies waarom we voor deze leefstijl gekozen hebben en we zijn dus heel gemotiveerd om gezond te eten en te leven. Wij zijn er van overtuigd dat veel ziektes zowel psychisch als lichamelijk verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden door een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Wij hebben dit namelijk zelf aan den lijve ervaren.
Wij hadden elkaar als het wat moeilijker ging en konden elkaar motiveren. Er is ontzettend veel bewijs dat de kans dat je je leefstijl blijvend kan veranderen veel groter is als je een support-netwerk hebt. Dit is waarom support de beslissende factor in succes kan zijn.
Om je leefstijl blijvend te kunnen veranderen is motivatie het allerbelangrijkst. Niet alleen als het goed gaat, maar vooral als dingen tegen zitten. Motivatie is essentieel om succes te hebben.
Als Goud-lid van Keto-Recepten krijg je hulp met het omschakelen naar een gezonde leefstijl. Je krijgt toegang tot alle kant-en-klare weekmenu’s en ook onbeperkte deelname aan Challenges en Whatsapp support.
Als je aan een Challenge meedoet krijg je gedurende de Challenge dagelijkse begeleiding en Whatsapp support.
Op deze manier steun je ons werk en kunnen wij jou steunen.