Doe de kippenpoten of andere stukken kip met bot in een pan met 1.5 liter water en een halve theelepel zout. Breng aan de kook of doe in een slowcooker op de hoge stand.
Was de bleekselderij, de wortel (niet schillen!) en de kruiden. Snij de bleekselderij (ook de bladeren) en de wortel in plakken. Voeg aan de pan of de slowcooker toe.
Plet de peperkorrels met de zijkant van een groot mes.
Voeg de takjes tijm, lavas, platte peterselie, foelie en het laurierblad toe. Maak de ui schoon en snij in plakken en voeg ook toe.
Zet de slowcooker in elk geval de eerste 12 uur op de hoge stand, vervolgens kan je je slowcooker nog eens 6-12 uur op de lage stand houden, want de inhoud is dan al op 100° Celsius. Of kook de bouillon en 2 uur op matig vuur (je brengt het dan eerst snel aan de kook op hoog vuur en zet het vuur dan naar matig, zodat het zachtjes borrelend kan trekken). Als de bouillon goed getrokken is, een zeef of vergiet op een grote kom of pan zetten. De bouillon hierdoor heen gieten. Je kan het kip-groente-kruiden mengsel heel goed gebruiken om kipkroketjes van te maken. De bouillon laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan eerst 10 minuten in een met koud water gevulde gootsteen te zetten en daarna minimaal 12-24 uur in de koelkast.
Je ziet nu een laag gestold vet boven in de kom.
Onder de laag gestold vet (je kan dit vet gebruiken om in te bakken), zie je een dikke laag gelatine (collageen!).
Doe de hoeveelheid gelatine die je nodig hebt in een beker in de magnetron en verwarm zodat het vloeibaar wordt (in een steelpannetje kan ook). Giet de bouillon door een dubbel gevouwen kaasdoek of vochtige theedoek.
Maak de bouillon op smaak met wat peper, zout en eventueel een paar druppels citroensap. Drink het dan meteen op.
Als je teveel bouillon hebt kan je een deel invriezen. Ingevroren bouillon kan je heel goed aan gerechten zoals risotto of stoofpotten toevoegen. Het bevat veel meer voedingsstoffen dan als je water toe voegt.