Ga terug
+ servings
Paasbrunch

Paasbrunch

4 personen
5 minuten
1 uur

Ingrediënten

Chocolade paaseitjes

  • 70 gram 85% Hands off my chocolate
  • 1 eetlepel mascarpone
  • 2 eetlepels slagroom
  • 0.25 theelepel vanille extract of bloedsinaasappel extract

Gekleurde eieren

  • 4 witte eieren (witte eieren kleuren beter dan bruine eieren)
  • 0,5 rode kool
  • 500 gram bladspinazie
  • 1 bietje
  • 4 eetlepels azijn

Boterlam

  • 125 gram grasboter

Chia jam

  • 100 gram frambozen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel chiazaadjes

Keto bolletjes

  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram psyllium (LivingGreens of Notenshop)
  • 5 gram baksoda (of 7,5 gram bakpoeder)
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 eetlepel witte keukenazijn
  • 2 eiwitten
  • 125 ml water
  • 0.5 eetlepel sesamzaadjes
  • 0.5 eetlepel maanzaad

Vleeswaren

  • 50 gram Prosciutto Cotto (of andere ham)
  • 50 gram Mortadella
  • 50 gram grilworst

Voedingswaardes

Calorieën: 635kcal
,
Eiwitten: 20g
,
Bruto koolhydraten: 16g
,
Netto koolhydraten: 7g
,
Vetten: 56g
,
Macro vetten: 78%
,
Macro koolhydraten: 10%
,
Macro eiwitten: 12%

Instructies

Gekleurde eieren

  • Je kan de gekleurde eieren het beste al één of meerdere dagen van te voren maken en in de koelkast bewaren.
  • Als je natuurlijk gekleurde eieren wilt maken, dan kan je spinazie voor geel-groen, bietjes voor rood en rode kool voor blauw-paars gebruiken.
  • Je maakt de aftreksels voordat je de eieren gaat koken. De aftreksels die je maakt zijn voor een heel aantal eieren geschikt. Je kan ze dus voor veel meer eieren dan het aantal eieren in dit recept gebruiken!
  • Doe 500 gram bladspinazie in een pan met 1,5-2 liter water (afhankelijk of je groen of geelgroene eieren wilt hebben) en breng dit zachtjes aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Vervolgens afgieten en het vocht opvangen in een kom. Je kleurt de eieren door ze in dit vocht te leggen en af en toe te keren.
  • Neem 1 rode kool, halveer en verwijder de witte kern. Snij de rode koolbladeren in kleine reepjes. Doe de reepjes in een pan met water zodat de rode kool onder water staat en voeg 2 flinke eetlepels azijn toe. Roer even door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Giet de rode kool af en vang het vocht op in een kom. Je kleurt de eieren in dit vocht.
  • Schil een bietje en snij in kleine stukjes. Doe de bietjes in een pan met water zodat de bietjes net onder staan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Giet af en vang het vocht in een kom op. Ment 2 eetlepels azijn door het aftreksel heen.
  • Breng een pan water aan de kook. Zodra het water kookt leg je de witte eieren in de pan en laat je ze 10 minuten koken.
  • Leg elk ei (of meerdere eieren) in het kleur aftreksel en zet in de koelkast. Het liefst het ei af en toe keren. Hoe langer het ei in het aftreksel blijft des te mooier de kleur. Je kan de eieren eventueel 's nachts in de bakjes met aftreksel in de koelkast laten staan. Vervolgens ei droog deppen.

Chia jam

  • Deze jam kan je prima een dag van tevoren maken.
  • Was de frambozen en dep voorzichtig droog of als je bevroren frambozen gebruikt, ontdooi ze in de magnetron in 1 minuut op de hoogste stand.
    Keto fruit? Frambozen
  • Voeg het vanille extract en de chia zaadjes toe en meng goed door elkaar met een theelepeltje. Je wilt geen klontjes chia zaad hebben.
    chia frambozenjam
  • Als je veel jam in één keer maakt, pureer dan met een staafmixer.
    Frambozen pureren met een staafmixer
  • Doe in een schoon potje en bewaar in de koelkast. Je kan het ongeveer 5-7 dagen goed houden, want daarna begint het te gisten. Maak daarom niet te veel tegelijk.
    Keto frambozen chia jam
  • Breng water in een au bain marie pan aan de kook. Zorg dat het water niet te hoog staat, het mag de inzetpan niet raken als het gaat koken. 
    au bain marie pan

Keto paaseitjes

  • Snij of hak de chocolade in kleine stukjes. 
    Chocolade in stukjes hakken
  • Doe de stukjes chocola in de au bain marie pan en laat in 5 minuten smelten. Zet het vuur zo nodig lager of uit en roer af en toe even door. Je kan de chocolade eventueel ook in de magnetron smelten. Doe dit steeds heel kort (10 seconden) en niet op de hoogste stand, want chocola die verbrandt wordt bitter. Roer sinaasappelextract of vanille extract of een ander smaakje door de gesmolten chocolade heen.
    gesmolten chocola in au bain-marie pan
  • Vul de helft van de vormpjes met de gesmolten chocolade en strijk de bovenkant af (anders krijg je straks geen mooi strak eitje). Dit worden pure chocolade eitjes.
    Chocolade in de paasei vormpjes gieten
  • Voeg aan de rest van de gesmolten chocola de room en mascarpone toe. Doe dit terwijl de chocola van het vuur af is. Als de mascarpone niet helemaal smelt, kan je het vuur weer heel even aan doen, maar zodra het smelt, het vuur direct weer uit doen. Giet de mix in de overige paasei vormpjes, dit worden de melkchocolade eitjes. 
    melkchocolade paas eitjes maken
  • Zet de paaseitjes vorm in de koelkast en laat minimaal 2 uur koelen. Haal daarna de eitjes voorzichtig uit de vorm. Smelt een klein beetje chocolade en doe een paar druppels op een half eitje en plak de andere helft er aan vast. 
    Chocolade paaseitjes maken

Boterlam

  • Een boterlam maak je met een houten lammetjesvorm. Je kan de vorm een paar uur in een bak met water leggen en dan goed afdrogen. Of je kan de binnenkant van de twee helften met keukenfolie bedekken zodat je de boter er makkelijk uit kan halen.
  • Vul de vorm met de koude grasboter en druk de boter heel goed aan. Doe de vorm dicht en strijk de bovenkant af met een mes.
  • Zet de vorm minstens twee uur in de koelkast. Haal het boterlam voorzichtig uit de vorm, als dit niet makkelijk gaat, leg de opnieuw stevig afgesloten vorm dan 15 minuten in de diepvries en probeer het dan opnieuw.

Keto bolletjes

  • Maak eerst de keto bolletjes. Je kan deze bolletjes ook prima een dag van tevoren maken.
  • Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
  • Breng het water aan de kook in een steelpannetje of waterkoker.
  • Meng het amandelmeel, psyllium, baksoda en zout door elkaar heen.
    Droge ingrediënten door elkaar mengen
  • Splits de eieren. Hier kan je zien hoe je een ei splitst. Voeg de eiwitten en de azijn toe aan de kom met droge ingrediënten. Voeg ook de helft van het kokende water toe. Gebruik een handmixer (met deeghaken of gewone gardes) om het beslag goed (maar niet heel lang) door elkaar te mengen en voeg de rest van het kokende water toe terwijl je aan het mixen bent. Je wilt dat het beslag stevig genoeg wordt om bolletjes van te maken. Zodra je dat punt bereikt heb stop je met mixen.
    Met een handmixer mengen
  • Het beslag moet stevig genoeg zijn om in een broodvorm op een snijplank gelegd te worden.
    Je moet stevig deeg hebben
  • Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron. Het moet goudgeel blijven.
    roomboter smelten
  • Verdeel het beslag nu in het juiste aantal broodjes en maak elk stuk deeg in een bolletje. Ik maak heel kleine bolletjes. Ik maak zes kleine bolletjes met 100 gram amandelmeel, maar je kan ook vier grotere bolletjes maken.
    Verdeel in porties
  • Smeer elk bolletje in met wat roomboter met een kwastje.
    Bolletje met boter insmeren.
  • Strooi nu maanzaad over de helft van de bolletjes en sesamzaad over de andere helft van de bolletjes.
    Bestrooi het bolletje met sesamzaad of maanzaad
  • Bak de bolletjes in het midden van de voorverwarmde oven in zo'n 60 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant klopt. Als ze niet hol klinken, moet je ze langer bakken. Zet ze dan desnoods lager in de oven of draai de oventemperatuur naar 160° Celsius zodat de bovenkant niet te hard wordt. Deze bolletjes hebben echt tijd nodig om ook van binnen goed droog te worden. Het is dus geen snel proces.
    Keto bolletjes

Vleeswaren

  • Leg de plakjes vleeswaren op een schaal.