Je kan de gekleurde eieren het beste al één of meerdere dagen van te voren maken en in de koelkast bewaren.
Als je natuurlijk gekleurde eieren wilt maken, dan kan je spinazie voor geel-groen, bietjes voor rood en rode kool voor blauw-paars gebruiken.
Je maakt de aftreksels voordat je de eieren gaat koken. De aftreksels die je maakt zijn voor een heel aantal eieren geschikt. Je kan ze dus voor veel meer eieren dan het aantal eieren in dit recept gebruiken!
Doe 500 gram bladspinazie in een pan met 1,5-2 liter water (afhankelijk of je groen of geelgroene eieren wilt hebben) en breng dit zachtjes aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Vervolgens afgieten en het vocht opvangen in een kom. Je kleurt de eieren door ze in dit vocht te leggen en af en toe te keren.
Neem 1 rode kool, halveer en verwijder de witte kern. Snij de rode koolbladeren in kleine reepjes. Doe de reepjes in een pan met water zodat de rode kool onder water staat en voeg 2 flinke eetlepels azijn toe. Roer even door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Giet de rode kool af en vang het vocht op in een kom. Je kleurt de eieren in dit vocht.
Schil een bietje en snij in kleine stukjes. Doe de bietjes in een pan met water zodat de bietjes net onder staan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Giet af en vang het vocht in een kom op. Ment 2 eetlepels azijn door het aftreksel heen.
Breng een pan water aan de kook. Zodra het water kookt leg je de witte eieren in de pan en laat je ze 10 minuten koken.
Leg elk ei (of meerdere eieren) in het kleur aftreksel en zet in de koelkast. Het liefst het ei af en toe keren. Hoe langer het ei in het aftreksel blijft des te mooier de kleur. Je kan de eieren eventueel 's nachts in de bakjes met aftreksel in de koelkast laten staan. Vervolgens ei droog deppen.