200mlkoude koffie (eventueel met een eetlepel Amaretto, Grand Marnier of Cointreau)
Wafels
100gramamandelmeel
2eieren
100mlAroy D kokosmelk
1theelepelpsyllium
0.5theelepelbakpoeder
0.25theelepelvanille extract
Chocolade vulling
75gramHands Off my chocolate 85% chocolade
100grammascarpone
50mlslagroom
Vanille vulling
100grammascarpone
75gram ricotta
0.25theelepelvanille essence
cacaopoeder(optioneel)
Voedingswaardes
Calorieën: 422kcal
,
Eiwitten: 11g
,
Bruto koolhydraten: 8g
,
Netto koolhydraten: 6g
,
Vetten: 39g
,
Macro vetten: 82%
,
Macro koolhydraten: 7%
,
Macro eiwitten: 10%
Instructies
Koffie zetten en af laten koelen
Zet eerst koffie en laat de koffie goed afkoelen. Je kan eventueel een likeur, zoals Amaretto di Saronno, Grand Marnier of Cointreau voor extra smaak toevoegen, maar dit is optioneel.
Wafels
Verwarm het wafelijzer voor. Als je een Cloer wafelijzer gebruikt, verwarm het dan op stand 4. Zodra het wafelijzer voorverwarmd is gaat het groene lampje aan en zet je het op stand 3.
Doe alle ingrediënten voor de wafels in een kom en meng door elkaar heen.
Laat het beslag even rusten zodat de psyllium kan uitzetten. Je ziet nu echt dat het beslag een stuk steviger wordt.
Volg nu de gebruiksaanwijzing van je wafelijzer. Met de Cloer zet ik het wafelijzer op stand 3 zodra ik beslag erin heb gedaan. Je wilt een niet te dikke laag beslag over het hele wafelijzer, zodat je vrij grote wafels krijgt.
Ga door met wafels maken totdat je geen beslag meer hebt.
Snij de wafels op maat zodat ze de goede vorm hebben om de bodem en zijkanten van de kom te bedekken. Doop de wafelstukjes in de koude koffie.
Neem nu een ronde kom om de zuccottc in te maken. Deze kom bepaalt de vorm van de zuccotto (je kan ook een bakblik gebruiken). Ik gebruik het liefst een glazen kom, maar dit hoeft niet persé. Bedek de bodem en de zijkanten van de kom met vershoudfolie, zodat je de zuccotto er straks makkelijk uit kan krijgen. Bedek de bodem en zijkanten van de kom met stukken in koffie gedoopte wafel.
Bedek de bodem en zijkanten van de kom met op maat gesneden wafels.
Vanille vulling
Doe de mascarpone, ricotta en wat vanille essence in een kom en klop goed door elkaar heen (bij voorkeur met een elektrische mixer).
Doe een laag vanille vulling bovenop de wafels.
Chocolade vulling
Hak de chocola en de amandelen in stukjes.
Smelt de chocolade in een au bain-marie pan of in de magnetron.
Doe de mascarpone in een kom en meng met de gesmolten chocolade.
Meng met een handmixer tot een stevige chocolade vulling, voeg af en toe een scheutje room toe als het te dik wordt.
Vul het binnenste van de kom (soort kegel vorm) met de chocolade vulling.
Doe een laag folie op de bovenkant en zet er iets zwaars bovenop, bijvoorbeeld een bordje met daarop een paar pakken boter.
Zet de zuccotto minimaal 4 uur maar het liefst de hele nacht in de koelkast en een uur voordat je hem gaat serveren in de vriezer, hij moet namelijk een beetje bevriezen zodat hij semi-freddo wordt.
Om te serveren leg je een bord op de kom en draai je de kom om met het bord. Trek heel voorzichtig de folie naar beneden, zodat de zuccotto mee uit de kom komt. Als je nog wafel over hebt kan je hier een versiering van maken om bovenop de zuccotto te leggen en hier wat cacao poeder over strooien - dit is optioneel