Ga terug
Zwarte schaal met kleurrijke Giardiniera

Giardiniera

20 minuten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 sjalot
  • laurierbladeren (1-2 per pot Giardiniera)
  • grof zout (1 eetlepel per pot van 600ml)

Voedingswaardes

Calorieën:
,
Eiwitten:
,
Bruto koolhydraten:
,
Netto koolhydraten: 0g
,
Vetten:
,
Macro vetten:
,
Macro koolhydraten:
,
Macro eiwitten:

Instructies

  • Bepaal eerst welke groenten je wilt fermenteren. Een goede keus is bloemkool, bleekselderij, courgette, paprika en sjalot. Andere groenten zoals komkommer, broccoli, romanesco, chili peper, kunnen ook.
  • Was de bleekselderij en snij in kleine halve ringetjes.
    Bleekselderij in stukjes gesneden op snijplank
  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Niet te groot, want dan kan je ze niet goed aanstampen in de pot en krijg je teveel lucht tussen je groenten.
  • Maak de gele paprika schoon en snij in repen.
  • Snij de rode paprika in stukjes.
    Snijplank met rode paprika
  • Snij de courgette in blokjes.
    In blokjes gesneden courgette
  • Maak de sjalot schoon en snij in kleine stukjes.
    In stukjes gesneden sjalot
  • Ik doe alle groenten door elkaar heen in de potten. Maar je kan ook laagjes met verschillende groenten maken.
    Kom met groenten voor Giardiniera
  • Zorg dat de potten heel goed schoon zijn. Je kan ze in heet water uitkoken of in de vaatwasser schoonwassen. Vul de potten met de groenten totdat de pot ⅔ vol is en doe per pot van zo'n 600-700 ml 1 eetlepel grof zeezout. Dus als je een grotere pot hebt gebruik je wat meer grof zout en voor een kleinere pot ietsje minder. Je hebt het zout nodig voor de fermentatie, dus als je te weinig toevoegt gaat het niet lukken!
    eetlepel met grof zeezout
  • Voeg 1-2 verse laurierbladen per pot toe. Deze heb je nodig voor het fermentatie proces want ze bevatten tannines.
    Laurierbladen
  • Stamp de groenten nu goed aan. Dit kan met een houten deegroller of desnoods met schone handen. Je wilt zo min mogelijk lucht tussen je groenten.
    Groenten aanstampen
  • Voeg nu wat water toe zodat de groenten bijna onder staan. Er moet nog ruimte in de pot zijn om een gewicht erin te doen, zodat de groenten onder het water met zout blijven. Je kan speciale fermenteer gewichtjes kopen en fermenteer potten, maar je kan ook een klein glaasje, potje of eierdopje gebruiken. Dit potje duw je bovenop de groenten, zodat de groenten onderwater komen te staan. Ik vul dit potje met wat extra water om het zwaarder te maken. Doe vervolgens de deksel op de pot.
    potje om de groenten naarbeneden te duwen
  • Laat de pot 2-3 dagen in het donker maar wel op kamertemperatuur staan, zodat de groenten kunnen fermenteren. Maak de pot open en proef een beetje van de groenten. Wil je ze verder gefermenteerd, dan laat je de pot nog 1-2 dagen langer fermenteren. Zodra je tevreden bent met de smaak, haal je het gewichtje uit de pot en zet je de pot met gefermenteerde groenten in de koelkast. Het fermentatieproces stopt dan.
    Zwarte schaal met kleurrijke Giardiniera