Haal het vlees minimaal 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als je keuken heel warm is dan is een half uur voldoende.
Verwarm de roomboter en olijfolie in de braadpan. Als je dit gerecht in de slowcooker gaat maken, verwarm de slowcooker dan al voor op de hoge stand.
Snij het vlees in dobbelsteentjes.
Zodra de boter gesmolten is, het even met de olijfolie mengen en dan het vlees toevoegen. Zet het vuur hoog en bruin het vlees aan alle kanten. Ga niet direct omscheppen, geef het vlees de tijd om aan elke kant te bruinen voordat je het omschept.
Doe de Cognac in een glaasje en zet dit glaasje in een kommetje met flink warm water, zodat de cognac iets opwarmt.
Maak een teentje knoflook schoon, maar hou het heel. Maak het pepertje ook schoon door de zaadlijst te verwijderen en snij het in ringetjes. Als je het gerecht heet wilt, dan kan je een aantal zaadjes mee laten stoven.
Zet de afzuigkap uit! Zodra het vlees gebruind is, voeg je iets verwarmde Cognac toe en steek je de damp aan met een gasaansteker. Je krijgt dan vlammen.
Zodra de vlammen gedoofd zijn, voeg je de rode wijn, paprikapoeder en peper en zout aan het vlees toe.
Strooi de peterselie en tijm over het vlees en voeg het laurierblad toe.
Gebruik een dunschiller om 2 stukken schil van een goed gewassen sinaasappel te halen.
Voeg het hele teentje knoflook, de stukjes chili peper en de sinaasappelschil aan de pan toe en roer even door elkaar heen.
Doe de inhoud van de pan nu in de voorverwarmde slowcooker en laat 3-4 uur op de hoge stand of 6-8 uur op de lage stand garen. Of laat het 2 uur stoven in de braadpan met de deksel op de pan op laag vuur (maar het moet nog wel blijven koken, dus zachtjes blijven borrelen).
Voeg gedurende de laatste 10 minuten de uitgelekte olijven toe.