Breng een pan met water aan de kook. De pan moet groot genoeg zijn om alle eieren in te leggen.
Doe in een andere pan de azijn en het water (altijd evenveel water als azijn gebruiken!) en breng het met de kruiden en specerijen aan de kook. Je wilt voldoende van deze vloeistof hebben om straks te zorgen dat de eieren in de glazen pot onder komen te staan. De verhouding is altijd ½ azijn met ½ water.
Zodra het water voor de eieren kookt, leg je de eieren er voorzichtig één voor één met een grote lepel in.
Als één van de eieren drijft, haal het er dan uit. Hetzelfde geldt als een ei gebroken is en er een sliertje eiwit vrijkomt. Verwijder zo'n ei ook. Laat de overige eieren in 8 minuten koken.
Zet de pan met eieren nu onder de kraan met koud water. Zodra de eieren vastgepakt kunnen worden, ga je ze pellen. Probeer de eieren heel te laten.
Doe het laurierblad al in de pot. Leg de eieren voorzichtig in de glazen pot. Vul de pot zo vol mogelijk met eieren maar laat voldoende ruimte voor de azijn-water vloeistof.
Giet de vloeistof met de specerijen over de eieren heen. De eieren moeten helemaal onder staan.
Als je een weckpot gebruikt, doe de rubber dan rond de deksel en sluit de pot. Als je een schroefdeksel gebruikt, schroef die dan op de pot. De potten zijn nu heet. Zet ze 10 minuten in een gootsteen of pan met ijskoud water, zo koelen ze al heel snel af en dan kan je ze direct in de koelkast zetten.