Ga terug
+ servings
Harira

Harira

5 personen
15 minuten
2 uur

Ingrediënten

  • 300 gram lamsschouder
  • 100 gram kikkererwten (week minimaal 1 uur in ruim water)
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 fijngesneden ui
  • 500 gram middelgrote tomaten (of tomatenblokjes in blik)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 5 gram selderij blaadjes (van bleekselderij of keuken selderij)
  • 1 theelepel saffraanpoeder
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 5 gram platte peterselie
  • 5 gram koriander
  • vers gemalen peper (naar smaak)
  • 0.25 theelepel zout
  • 2.5 liter water

Voedingswaardes

Calorieën: 98kcal
,
Eiwitten: 10g
,
Bruto koolhydraten: 8g
,
Netto koolhydraten: 5g
,
Vetten: 3g
,
Macro vetten: 27%
,
Macro koolhydraten: 32%
,
Macro eiwitten: 40%

Instructies

  • Laat de gedroogde kikkererwten minimaal 1 uur in ruim water weken. Laat ze vervolgens uitlekken.
    kikkererwten weken
  • Snij het vlees in blokjes.
    lamsschouder in kleine blokjes snijden
  • Doe het vlees in een grote pan met 1,5 liter water en het zout. Breng het aan de kook en schep af en toe het schuim eraf.
    lamsvlees koken in pan met water
  • Kook de kikkererwten in 45-60 minute gaar, maar ze moeten nog wel stevig zijn. Ik doe dit in een snelkookpan. Als je geen snelkookpan hebt, moet je de kikkererwten langer koken of de soep langer laten koken (minimaal 3 uur).
    kikkererwten gaar koken
  • Breng een tweede pan met water aan de kook of kook water met een waterkoker. Maak een kruisje in elke tomaat waar het steeltje heeft gezeten. Leg de tomaten nu 1-2 minuten in het kokende water. Het vel begint nu los te laten. Haal de tomaten uit het water en pel het velletje eraf. Snij de tomaten vervolgens in blokjes.
    vel van tomaten halen
  • Was de bleekselderij en snij in stukjes. Doe hetzelfde met de selderijblaadjes,
    bleekselderij in stukjes snijden
  • Maak de ui schoon en snij ook in stukjes.
    ui in stukjes snijden
  • Doe het vlees plus het vocht in de slowcooker en voeg 1 liter kokend water toe. Als je geen slowcooker hebt, kan je een grote stoofpan gebruiken en de soep op laag-matig vuur zachtjes laten koken. Voeg ook de bleekselderij, selderij blaadjes, ui, gemberpoeder en peper aan de pan met vlees toe.
    Doe het vlees met kookvocht, bleekselderij en ui in de slowcooker en voeg extra water toe.
  • Voeg nu ook de roomboter aan de pan toe.
    Voeg de roomboter toe
  • Voeg nu de stukjes tomaat, kikkererwten en saffraan toe. Roer even door elkaar en doe dan de deksel op de slowcooker (of pan).
    Voeg de tomaten en kikkererwten toe
  • Laat de soep nu minimaal 1 uur zachtjes koken, zelf kook ik de soep zo'n 5 uur in de slowcooker op de hoge stand.
  • Was de koriander en peterselie en hak of knip in stukjes.
    koriander en peterselie in stukjes hakken
  • Een kwartier voor dat je de soep wilt serveren, voeg je de peterselie en koriander aan de soep toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.
    Voor het serveren de koriander en peterselie toevoegen