Doe heet water in de onderste pan van de au bain marie pan. Vul niet te hoog, want als het water kookt mag het de bovenste pan niet aanraken! Zet de complete pan zonder deksel op hoog vuur en breng aan de kook.
Hak de chocolade in kleine stukjes of rasp de chocolade.
Doe de chocolade in de au bain marie pan en laat smelten. Zodra de chocolade gesmolten is, het vuur direct uitzetten.
Voeg nu de helft van de ongeklopte slagroom toe en meng door de chocolade heen. De hete chocolade zal de room direct opnemen.
Voeg nu de vanille of rum aroma toe en meng door. Voeg nu ook de mascarpone toe en roer door totdat alle mascarpone is opgenomen en je een gladde mousse hebt. Als dit niet goed lukt, kan je het vuur weer even aanzetten (matig), maar zodra de mascarpone gaat smelten het vuur weer direct uitzetten.
Doe de mousse in glazen en zet in de koelkast. Je kan nu de rest van de slagroom kloppen. Zodra de mousse is afgekoeld kan je hem met een toef slagroom serveren. Je kan eventueel wat cacaopoeder over de slagroom strooien.