Ga terug
+ servings
Bord met keto kip tonnato en basilicumblaadjes

Keto kip tonnato

2 personen
10 minuten
20 minuten

Ingrediënten

Kipfilet

  • 300 gram kipfilet (blikje kipfilet kan ook)
  • peper en zeezout (naar smaak)
  • snufje gemalen foelie

Tonnato saus

  • 15 ml kappertjes
  • 100 gram tonijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel verse platte peterselie
  • 100 gram mayonaise
  • ¼ theelepel peper
  • theelepel grof zeezout (optioneel)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Groene bladgroente

  • 150 gram snijbiet of wilde (Turkse) spinazie
  • 1 eetlepel roomboter

Voedingswaardes

Calorieën: 805kcal
,
Eiwitten: 49g
,
Bruto koolhydraten: 4g
,
Netto koolhydraten: 2g
,
Vetten: 65g
,
Macro vetten: 73%
,
Macro koolhydraten: 2%
,
Macro eiwitten: 25%

Instructies

Kip

  • Verhit de olijfolie in een braadpan op matig hoog vuur.
    Braadpan met olijfolie
  • Strooi peper, zout en gemalen foelie aan beide kanten over de kipfilet heen.
    Houten snijplank met kipfilet met daarop peper, zout en gemalen foelie
  • Bruin de kipfilet aan beide zijden op matig-hoog vuur. Ga het niet te snel keren, laat het eerst dichtschroeien want anders plakt het aan de bodem van de pan vast.
  • Als de pan te droog wordt een scheutje water toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat in 15 minuten garen op matig-hoog vuur.
    Kipfilet in braadpan met een scheutje water

Tonnato saus

  • Laat de kappertjes even uitlekken en zet apart.
  • Laat de tonijn uitlekken (dit is niet nodig als je tonijn in een vleugje water gebruikt).
    Kommetje met stukken tonijn uit blik
  • Doe de tonijn, kappertjes, peper en eventueel het zout (kappertjes kunnen vrij zout zijn!) in de beker van een staafblender.
    Beker van een staafblender met tonijn, kappertjes en peper en zout
  • Maak de teentjes knoflook schoon en snij de knoflook in heel kleine stukjes.
  • Voor 2 personen gebruik ik 1 hele pot basilicum, knip de basilicum laag af zodat je zowel de steeltjes als de blaadjes hebt.
  • Snij de basilicum in stukken, zodat je de tonnato straks makkelijker kan pureren.
    Houten snijplank met in grove stukken gesneden basilicum
  • Snij de platte peterselie (blaadjes met steeltjes), ook in stukjes.
  • Voeg de basilicum, peterselie, knoflook en mayonaise ook aan de beker van de staafblender toe.
  • Mix alle ingrediënten voor de saus met de staafblender goed door elkaar heen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
    Staafblender in een kom met de tonnato saus

Groente

  • Voor de kleur is het mooi om snijbiet te gebruiken, maar je kan ook (wilde) spinazie of andijvie gebruiken. De groente goed wassen en dan droogdeppen of in een slacentrifuge drogen.
    Groene kom met snijbiet
  • Smelt de boter in een pan op matig vuur. De boter mag niet bruin worden.
    Boter in een pan smelten
  • Doe de groente in de pan en laat een paar minuten slinken.
    Pan met geslonken groenten in boter
  • Leg de groente op een platte schaal of bord. Snij de kip in plakken en leg op de groente en schenk hier de tonnato saus over heen. Strooi eventueel wat kappertjes erover heen en garneer met schijfjes citroen (optioneel).
    Bord met keto kip tonnato en basilicumblaadjes