Ga terug
+ servings

Ghee (geklaarde boter)

450 gram
15 minuten

Ingrediënten

  • 2 pakjes roomboter

Voedingswaardes

Calorieën:
,
Eiwitten:
,
Bruto koolhydraten:
,
Netto koolhydraten: 0g
,
Vetten:
,
Macro vetten:
,
Macro koolhydraten:
,
Macro eiwitten:

Instructies

  • Snij de boter in blokjes.
  • Breng de boter in een kookpan aan de kook. Af en toe door roeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus indien nodig vuur lager draaien.
  • Zodra wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen.
  • Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je belletjes en dan grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes naar de bodem van de pan zinken.
  • Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur.
  • Schenk de boter door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek)in een glazen pot.
  • Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe dan de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Het blijft meerdere maanden goed.