Ga terug
+ servings
Gegrilde makreel met Aziatische saus

Knapperige makreelfilet met een heerlijke Aziatische saus

4 personen
15 minuten
20 minuten

Ingrediënten

Makreelfilet

  • 600 gram makreelfilet met huid
  • 1 citroen
  • zout en peper

Aziatische saus

  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 bosui
  • 1 rode chili peper
  • 2 limoenen
  • 2 takjes verse koriander
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 eetlepels Kikkoman Tamari soja saus

Voedingswaardes

Calorieën: 456kcal
,
Eiwitten: 32g
,
Bruto koolhydraten: 8g
,
Netto koolhydraten: 6g
,
Vetten: 33g
,
Macro vetten: 65%
,
Macro koolhydraten: 7%
,
Macro eiwitten: 28%

Instructies

  • Begin met het maken van de saus, want de vis is heel snel klaar!
  • Maak de gember schoon door de buitenkant eraf te snijden en snij in heel kleine stukjes.
    Snij de gember in kleine stukjes
  • Pel het knoflookteentje en snij ook in heel kleine stukjes.
    Knoflookteentje in kleine
  • Was de chili peper, dep droog en snij open. Afhankelijk van hoe scherp het pepertje is, haal je de zaadjes eruit en gooi die weg. Als het pepertje vrij mild is en je houdt van pittig, hou de zaadjes en de zaadlijst er dan in. Snij de peper in heel kleine stukjes.
    Houten snijplank met in stukjes gesneden chili peper
  • Was de koriander en dep droog. Haal de blaadjes van de takjes af en voeg aan het kommetje toe.
    Kommetje met verse kruiden
  • Was het bosuitje en dep droog. Snij in kleine ringetjes en voeg aan het kommetje toe. Als je het uiteinde van het bosuitje met een paar cm er nog aan in een glaasje water zet, groeit het bosuitje weer aan.
  • Zest de limoenen met een zesteur en voeg aan de kom toe.
    Houten snijplank met zesteur en limoenzest
  • Pers de limoenen uit. Altijd eerst zesten en dan persen, want zodra je de limoen uitgeperst hebt is het veel moeilijker om te zesten of te raspen.
    Limoen op citruspers
  • Voeg de Tamari soja saus en de olijfolie ook aan de beker toe en meng goed door elkaar heen. Schenk dit nu in het kommetje en meng het goed door elkaar heen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen.
    Groene kom met Thaise dressing

Makreel grillen

  • Zet een (bij voorkeur gietijzeren) grilpan op hoog vuur. Laat de pan heel heet worden.
    Gietijzeren grillpan heel heet laten worden
  • Zodra de pan heel heet is, wat olijfolie in de pan doen. Leg de makreel met de huid naar beneden in de grillpan. Bak een aantal tegelijk.
    Makreelfilet met huid naarbeneden in grillpan leggen
  • Strooi een beetje zout en peper over de makreel filet en rasp er wat citroenschil over. Zet het vuur een beetje lager naar matig-hoog en laat de makreel ongeveer 8 minuten bakken. Draai de makreel nu om met een bakspaan of bakspatel en bak nog een paar seconden (het gaat nu heel snel).
    Draai de makreel met een bakspaan
  • Leg op een bord en bak de rest van de vis op dezelfde manier. Altijd huid naarbeneden want dan wordt de vis lekker knapperig!