Doe de kip met bot en vel (als de kip geen vel heeft geeft dat niet) in een pan met ruim water en breng aan de kook. De kip moet onder het water staan.
De uiteinden van de prei afsnijden en eventueel lelijke bladeren eraf halen. De prei dan in ringetjes snijden en in een ruime kom doen. Vul de kom met water en roer even door. Laat de prei dan een paar minuten in het water staan en giet dan in een vergiet. Nu de tweede keer gaan wassen (prei van vergiet weer in een kom doen, met water vullen, doorroeren en weer in de vergiet afgieten). Herhaal dit nogmaals en je prei is nu zandvrij.
Haal het lelijke uiteinde (waar de bleekselderij is afgescheurd) van de bleekselderij af en snij de bleekselderij in stukjes, ook de blaadjes! Was de bleekselderij nu samen met de prei of apart. De bleekselderij hoef je meestal maar 1x te wassen.
Was de wortel en snij het uiteinde waar het loof heeft gezeten er vanaf. Je hoeft de wortel niet te schillen. Snij de wortel in stukjes van ongeveer 2 cm (dus niet ringetjes).
Doe de prei, bleekselderij en stukjes wortel nu in de pan met kip. Zet het vuur zonodig wat hoger, zodat het snel aan de kook raakt. Zodra het kookt kan je de deksel half op de pan leggen en het vuur op matig-hoog zetten, zodat de kip blijft koken.
Nu de platte peterselie en eventueel de maggi (lavas) wassen en in stukken van zo'n 2 cm snijden.
Doe de platte peterselie, maggi, stukjes foelie en het laurierblad in de pan. Plet de peperkorrels door er met een beker of de zijkant van een breed mes op te duwen en doe die ook in de pan met kip.
Roer alles door en laat minimaal 2 uur op matig vuur zachtjes koken met de deksel half op de pan of schenk over in een slowcooker en laat het minimaal 4 uur op de hoge stand of 6 uur of langer op de lage stand koken (met de deksel op de slowcooker).