Ga terug
+ servings
Blokjes paneer met Indiase kruiden

Paneer

2 personen
20 minuten

Ingrediënten

  • 2 liter volle melk
  • 0.5 theelepel zout
  • 30 ml citroensap
  • 70 ml keukenazijn

Voedingswaardes

Calorieën: 174kcal
,
Eiwitten: 22g
,
Bruto koolhydraten: 3.2g
,
Netto koolhydraten: 3g
,
Vetten: 8g
,
Macro vetten: 42%
,
Macro koolhydraten: 7%
,
Macro eiwitten: 51%

Instructies

  • Breng een ruime pan met de melk en het zout aan de kook.
    Pan met melk en zout
  • De melk komt aan de kook zodra je kleine belletjes ziet. Melk kan heel plotseling overkoken, dus nu goed opletten en het vuur tijdig uitzetten.
    Pan met melk die tegen de kook zit
  • Zodra de melk kookt het vuur uitzetten. Voeg het citroensap en de keukenazijn toe en roer even door. De melk gaat meteen als schiften.
    Melk met azijn
  • Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten staan (vuur is dus uit).
    Deksel op de pan met melk, vuur is uit
  • Leg een dubbelgevouwen theedoek in een zeef boven een kom.
    Dubbelgevouwen theedoek in een zeef
  • Roer na 15 minuten de melk even door.
    Gestremde melk
  • Giet de wrongel in de zeef met de theedoek.
    Theedoek met gestremde melk
  • Vouw de theedoek dicht met een postelastiek en hang de theedoek aan een haak boven een kom. Nu kan de wei er uitlekken.
    Gestremde kaas uit laten lekken
  • Na het uitlekken ziet de wrongel er zo uit als op de foto.
    Nog iets natte paneer in een theedoek
  • Spoel de wrongel goed verpakt in de theedoek nu goed af onder een koude kraan. Je wilt zoveel mogelijk van de nog aanwezige wei eruit spoelen.
    paneer goed onder de koude kraan spoelen
  • De wrongel ziet er nu een stuk droger uit.
  • Doe de wrongel in de theedoek in een kom of bord. Dit bepaalt de vorm. Dus als je een heel mooie vorm wilt krijgen moet je de wrongel nu netjes in je theedoek inpakken en dan in een kom of schaal doen. Dit werkt nog beter in een kaasvorm, want dan kan het vocht er nog makkelijker uit tijdens het persen.
  • Je wil de wrongel tot een stevig blok persen door er iets zwaars op te zetten. Ik leg een schoteltje met daarop een pot zout op de wrongel en zet dit 4 uur in de koelkast. Hoe zwaarder het gewicht en hoe langer je perst, hoe steviger de paneer wordt.
    Kom met bordje en een pot zout er bovenop
  • Haal de paneer uit de koelkast en snij in niet te dunne plakken. Snij de plakken in wat grotere blokjes. Als je de paneer langere tijd in de koelkast onder een gewicht hebt gehad, dan is hij steviger en kan je eventueel wel wat kleinere blokjes snijden. Bewaar de paneer in de koelkast.
    Plastic bakje met blokjes paneer