Haal het vlees een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als mijn keuken heel koud is, leg ik het in de woonkamer om op temperatuur te komen.
Als je een slowcooker gaat gebruiken, verwarm hem dan voor op de lage stand. Wrijf het vlees in met peper en zout.
Leg een stuk zwoerd met het vet naar boven en de huid naar beneden in een ruime braadpan. Giet de olijfolie over de bovenkant van het zwoerd.
Maak de rode ui schoon en hak in kleine stukjes.
Leg de fijngesnipperde rode ui bovenop het zwoerd.
Maak het teentje knoflook schoon, maar hou het heel. Leg het rundvlees in zijn geheel bovenop het zwoerd en steek het teentje knoflook erin.
Als je verse kruiden gebruikt, was ze en dep ze droog. Bedek het vlees met de tijm, peterselie en laurierblad.
Haal met een dunschiller een lang stuk sinaasappelschil van een goed schoon gewassen sinaasappel. Leg de sinaasappelschil en basilicumblaadjes bovenop het vlees.
Was de tomaten, dep droog en snij in plakken. Leg de plakken tomaat bovenop het vlees.
Dek het vlees af met het tweede stuk zwoerd, met de vette kant op het vlees.
Zet het vuur op matig en laat zachtjes 15 minuten garen. Giet vervolgens de iets verwarmde wijn erbij, ik doe dit door een paar eetlepels warm water door de wijn te mengen.
Doe de deksel op de pan en laat in 3 uur gaar stoven of doe alles nu in de slowcooker en laat het in 4-5 uur in de slowcooker op de lage stand garen.
Voordat je gaat opdienen, maak je het teentje knoflook schoon en hak je het in kleine stukjes. Snij de ansjovis in heel kleine stukjes en snij de peterselie (inclusief steeltjes) in stukjes. Meng dit door elkaar en garneer het vlees hiermee. Gebruik de olijven ook om mee te garneren.