Ga terug
+ servings
Bloemkoolsalade met makreel

Bloemkoolsalade met makreel

4 personen
15 minuten
20 minuten

Ingrediënten

Bloemkoolsalade

  • 500 gram bloemkoolroosjes
  • 10 gram platte peterselie
  • 10 gram munt
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

Makreelfilet

  • 600 gram makreelfilet (gefileerd met huid aan 1 kant)
  • 1 citroen
  • zout en peper

Voedingswaardes

Calorieën: 381kcal
,
Eiwitten: 33g
,
Bruto koolhydraten: 12g
,
Netto koolhydraten: 8g
,
Vetten: 23g
,
Macro vetten: 53%
,
Macro koolhydraten: 12%
,
Macro eiwitten: 34%

Instructies

Bloemkoolsalade

  • Haal de bloemkoolroosjes van de bloemkool. en kook in 4-5 minuten gaar in een pan met kokend water. Ze moeten bijtgaar zijn, dus niet uit elkaar vallen als je er een vork in prikt.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een pan met water zodat ze net onder staan. Breng het water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in 4-5 minuten gaar. Ze moeten bijtgaar zijn, dus niet uit elkaar vallen als je er een vork in prikt.
    Pan met bloemkoolroosjes in laagje water
  • Laat de bloemkool uitlekken in een vergiet.
    Bloemkool in een vergiet
  • Was de peterselie en munt en dep droog met wat keukenpapier. Snij de peterselie en munt in kleine stukjes. Je kan de steeltjes van de peterselie ook gebruiken, van de munt gebruik je alleen de blaadjes.
  • Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
  • Zest de citroen met een zesteur of rasp en pers de citroen daarna uit.
    Citroen uitpersen met citroenpers
  • Voeg de kappertjes aan de kom met citroenzest en citroensap toe.
  • Voeg nu de munt, peterselie, knoflook en olijfolie toe en meng door elkaar heen.
    Dressing met munt en citroen
  • Meng de uitgelekte bloemkool en de dressing door elkaar heen. Je kan deze bloemkoolsalade zowel koud als warm eten.

Makreel grillen

  • Zet een (bij voorkeur gietijzeren) grilpan op hoog vuur. Laat de pan heel heet worden.
    Gietijzeren grillpan heel heet laten worden
  • Zodra de pan heel heet is, wat olijfolie in de pan doen. Leg de makreel met de huid naar beneden in de grillpan. Bak een aantal tegelijk.
    Makreelfilet met huid naarbeneden in grillpan leggen
  • Strooi een beetje zout en peper over de makreel filet en rasp er wat citroenschil over. Zet het vuur een beetje lager naar matig-hoog en laat de makreel ongeveer 8 minuten bakken. Draai de makreel nu om met een bakspaan of bakspatel en bak nog een paar seconden (het gaat nu heel snel).
    Draai de makreel met een bakspaan
  • Leg op een bord en bak de rest van de vis op dezelfde manier. Altijd huid naarbeneden want dan wordt de vis lekker knapperig!
  • Doe een laagje bloemkoolsalade op een bord en leg de gegrilde makreel er bovenop.
    Bloemkoolsalade met makreel