Ga terug
+ servings
Kom met gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

4 personen
10 minuten
10 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 5 eieren
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.25 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel tijm
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ossenwit of extra vierge olijfolie om in te frituren

Voedingswaardes

Calorieën: 553kcal
,
Eiwitten: 28g
,
Bruto koolhydraten: 4g
,
Netto koolhydraten: 3g
,
Vetten: 47g
,
Macro vetten: 77%
,
Macro koolhydraten: 3%
,
Macro eiwitten: 20%

Instructies

  • Splits de eieren en klop de eiwitten heel stijf, zodat je de kom op z'n kop kan houden zonder dat het eiwit beweegt.
    Kom met stijfgeklopt eiwit
  • Klop de eidooiers totdat ze lichter geel worden.
  • Doe het gehakt met peper, zout en tijm in een kom.
    Kom met gehakt en kruiden en bakpoeder
  • Pel de ui en rasp de ui.
  • Voeg de ui en de bakpoeder aan de kom met gehakt toe en meng door elkaar heen.
    Kom met gehakt, geraspte ui, bakpoeder en kruiden
  • Voeg de losgeklopte eidooiers aan de kom toe en meng door elkaar heen.
  • Nu wil je de stijfgeklopte eiwitten met zo min mogelijk roeren aan het gehaktmengsel toevoegen. Je kan hier ook een spatel voor gebruiken maar een eetlepel kan ook.
  • Verhit de olie of het ossenwit in de frituurpan of shallow fry in een braadpan met een laag extra vierge olijfolie. Zodra het vet heel heet is, voeg je verschillende hoopjes van 1 eetlepel gehaktmengsel toe. In een braadpan moet je deze hoopjes gehaktmengsel voorzichtig keren zodra de randjes bruin zijn, als je frituurt hoef je niet te keren en zullen ze ook sneller klaar zijn. Zodra de gehaktballetjes goudbruin zijn haal je ze uit de pan.
    Braadpan met hoopjes gehaktmengsel
  • Leg de gehaktballetjes die al klaar zijn op een warm bord en bedek met aluminiumfolie, terwijl de de rest maakt.
    Pan met bruingebakken gehaktballetjes