Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Maak de spruitjes schoon of gebruik diepvries spruitjes. Halveer de spruitjes (als ze heel groot zijn, snij ze dan in 4 stukken).
Breng de spruitjes in een pan met een laagje water en een snufje zout aan de kook en laat in 3-5 minuten (afhankelijk van hoe groot de spruitjes zijn) op matig vuur gaar koken.
Doe de boter in een steelpan en laat op matig vuur smelten. De boter mag niet bruin worden.
Maak het teentje knoflook schoon, door er met een breed mes op te drukken, je kan de vliesjes er dan zo afhalen. Snij het teentje knoflook in kleine stukjes en voeg aan de boter toe. Laat een paar minuten zachtjes fruiten.
Rasp de fontina en voeg aan het pannetje met mascarpone toe.
Beboter een ovenschaaltje.
Zodra de spruitjes bijtgaar zijn (je kan er een vork in prikken maar ze vallen niet uit elkaar), ze in een vergiet uit laten lekken. Doe de spruitjes in de ovenschaal en giet de roomsaus er overheen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen en zet 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.