Ga terug
+ servings
Rundertong met groene saus

Rundertong met groene saus

5 personen
10 minuten
3 uur 15 minuten

Ingrediënten

Rundertong en keelstuk

  • 1 rundertong (gewassen en schoongemaakt) (ongeveer 2 kilo)
  • 1 ui
  • 1 takje selderij
  • 1 takje platte peterselie
  • 4 stukjes foelie
  • enkele gekneusde peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblaadjes

Groene saus

  • 30 gram platte peterselie
  • 30 gram koriander
  • 30 gram munt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroen (alleen sap)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel pijnboompitten optioneel

Voedingswaardes

Calorieën: 525kcal
,
Eiwitten: 35g
,
Bruto koolhydraten: 5g
,
Netto koolhydraten: 4g
,
Vetten: 41g
,
Macro vetten: 70%
,
Macro koolhydraten: 4%
,
Macro eiwitten: 26%

Instructies

  • Breng een grote pan (waar de tong in past) met water aan de kook.
  • Maak een ui schoon en snij of hak in kleine stukjes.
  • Zodra het water kookt het vlees en de kruiden (in hun geheel) toevoegen en weer aan de kook brengen. Laat het vlees 3 uur lang zachtjes doorkoken. De tong is gaar als het puntje van de tong zacht aan voelt als je er in knijpt.
    Rundertong koken
  • Zodra de tong gaar is, haal je hem uit de pan en stroop je het vel er af. Dit gaat nu heel makkelijk.
    Vel verwijderen van de tong
  • Snij het deel van de tong dat je al meteen wilt gebruiken in plakken van ongeveer 1 cm en leg die op een schaal. De rest kan je in de koelkast bewaren of invriezen (in een aantal porties).
    Rundertong in plakken snijden
  • Zeef het kookvocht. Dit is een heel lekkere bouillon of basis voor verschillende soepen. In Italië wordt het gebruikt om pasta in te koken (pasta al brodo). Je kan de bouillon in de koelkast bewaren of natuurlijk invriezen.

Groene saus

  • Was de kruiden en dep droog. Haal de munt van de steeltjes en hak de kruiden fijn.
  • Maak de knoflook schoon en hak fijn.
    Knoflook ook fijn hakken
  • Doe de kruiden, knoflook, de helft van de kappertjes, het sap van 1 citroen en de helft van de olijfolie in een hoge mengbeker en pureer met een staafblender. Als het te dik is, kan je meer olijfolie toevoegen.
  • Maak op smaak met peper en zout en bewaar in de koelkast.
  • Serveer het vlees in dunne plakken op een schaal met wat groene saus en de rest van de kappertjes. Je kan er eventueel ook nog wat pijnboompitten overheen strooien.
    Rundertong met groene saus