Ga terug
+ servings

Vegetarische moussaka

6 personen
10 minuten
1 uur 15 minuten

Ingrediënten

Moussaka

  • 500 gram aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 250 gram champignons
  • 0.25 theelepel kaneel
  • 200 gram tomatenblokjes (blik)
  • peper
  • 100 gram jonge kaas

Béchamelsaus

  • 100 gram jonge kaas
  • 100 ml slagroom
  • 150 gram roomkaas
  • 150 gram mascarpone

Gremolata

  • 2 eetlepels platte peterselie
  • 1 citroen (alleen de rasp)
  • 1 teentje knoflook

Voedingswaardes

Calorieën: 512kcal
,
Eiwitten: 15g
,
Bruto koolhydraten: 13g
,
Netto koolhydraten: 9g
,
Vetten: 46g
,
Macro vetten: 79%
,
Macro koolhydraten: 10%
,
Macro eiwitten: 11%

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celcius.

Moussaka

  • Maak de ui en knoflook schoon en snij of hak in stukjes. Doe de olijfolie in een grote braadpan en bak de knoflook en ui op matig laag vuur totdat de uit begint te verkleuren. 
  • Borstel zo nodig aarde van de champignons af (of veeg ze af met keukenpapier) en snij ze in stukjes. Voeg ze dan toe aan de braadpan en roer even door. Voeg nu ook de kaneel toe en roer weer door. Laat 3 minuten zachtjes bakken. 
    champignons fruiten
  • Voeg de tomaten (half blik) en laat op laag vuur 10-15 minuten zachtjes koken zodat je een dikke saus krijgt. 
    Tomaten toevoegen
  • Snij de aubergine in plakken van 1 cm dik. 
  • Doe alle ingrediënten voor de Béchamelsaus in een steelpannetje. De jonge kaas kan je gewoon in plakken snijden en die in de steelpan doen. Laat alles op matig-hoog vuur smelten en roer af en toe even door. Zodra de kaas gesmolten is en je een gladde saus hebt, het vuur uit zetten. 
    bechamelsaus maken
  • Beboter een grote ovenschaal (of een aluminium wegwerpschaal) en leg plakjes aubergine op de bodem. Doe hier een laag champignonsaus over en dan een laag Béchamelsaus, herhaal totdat alles op is. 
    moussaka in lagen maken
  • Rasp de jonge kaas en strooi die bovenop.
    jonge kaas er bovenop strooien
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak in 1 uur gaar. 

Gremolata

  • Hak of knip de platte peterselie in kleine stukjes en rasp de citroen met een zesteur (je gebruikt alleen de rasp en niet het sap). Maak het teentje knoflook schoon en hak of snij het in heel kleine stukjes. Meng dit door elkaar heen. 
    Moussaka met gremolata
  • Zodra de ovenschotel klaar is strooi je deze mix er over heen en zet je de ovenschotel nog maximaal 5 minuten in de oven. Niet langer want dan verbrandt de citroenrasp! Direct serveren. 
    Vegetarische moussaka met gremolata