Maak de champignons en shitake met een zacht borsteltje of anders met wat keukenpapier schoon. Snij ze dan in plakjes.
Maak de ui, knoflook en bleekselderij schoon en snij in heel kleine stukjes.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en gooi de takjes weg. Ik gebruik 1 theelepel tijmblaadjes voor 1,5 liter soep. Haal de blaadjes van de platte peterselie af en zet die apart. Knip of hak de steeltjes van de platte peterselie in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan die groot genoeg is voor de soep. Zodra de olie heet is de bleekselderij, ui, knoflook, tijm en platte peterselie takjes toevoegen en het vuur lager zetten. Roer dit even door en laat het op matig laag vuur zo'n 5 minuten zachtjes koken
Voeg de paddenstoelen toe en roer even door. Laat op een laag vuur z'n 5 minuten zachtjes koken totdat ze zacht worden.
Breng 1,5 liter water aan de kook.
Zodra de paddenstoelen zacht zijn, haal je er 4 eetlepels uit en die doe je in een kommetje om ze apart te houden voor later.
Voeg het kokende water aan de pan toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken op matig-laag vuur met de deksel half op de pan.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafblender. Als je een vrij lage pan hebt houd er dan rekening mee dat dit enorm spettert, zelfs als je een handblender hebt die je op de laagste stand zet. Om dit te voorkomen kan je ook beetje bij beetje pureren in een hoge beker. Maak op smaak met grof gemalen zwarte peper en zout.
Voeg de mascarpone toe en roer goed door met een garde Als de mascarpone niet smelt, doe dan het gas weer aan en breng de soep weer aan de kook. Zodra de soep kookt het gas direct uitzetten en goed blijven roeren.
Voeg de paddenstoelen die je apart had gezet weer aan de soep toe en serveer.