Ga terug
+ servings
Gegrilde groenten met labneh

Gegrilde groenten met labneh

4 personen
10 minuten
20 minuten

Ingrediënten

Groenten

  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 250 gram vleestomaat
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Basilicum puree

  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • snufje zout

Vinaigrette

  • 2 eetlepels basilicum of korianderblaadjes
  • 1.5 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout
  • vers gemalen zwart peper

Labneh

  • 500 ml Labneh
  • 1 theelepel Za'atar
  • 0.5 eetlepel citroenrasp

Voedingswaardes

Calorieën: 399kcal
,
Eiwitten: 10g
,
Bruto koolhydraten: 13g
,
Netto koolhydraten: 8g
,
Vetten: 35g
,
Macro vetten: 77%
,
Macro koolhydraten: 13%
,
Macro eiwitten: 10%

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175° Celcius.

Aubergine grillen

  • Was de aubergine en dep droog. Snij de aubergine in ronde plakken van 0,5 cm dik. Bestrijk elke aubergine plak aan beide kanten met wat milde olijfolie.
  • Verhit de grillpan (of koekenpan) op matig-hoog vuur en doe er 1 eetlepel milde olijfolie in. Spreidt de olijfolie uit over de bodem van de pan met een kwast. 
  • Grill de aubergine plakken in de hete pan. Elke plak na ongeveer 3-4 minuten keren en de andere kant ook 3-4 minuten grillen. Je wilt aan beide kanten een bruin lijntjes patroon zien. 
  • Laat de gegrilde aubergine plakken op een metalen rek afkoelen. 

Basilicum puree

  • Was de basilicum blaadjes (hou een stuk of 4 blaadjes apart om mee te garneren) en doe ze in de kom van een keukenmachine of handmixer. 
  • Maak de knoflook schoon en pureer met een knoflookpers of snij of hak het in kleine stukjes. Doe in de kom en voeg een snufje zout en olijfolie toe. Blend kort met de hand of met de pulsknop op de keukenmachine zodat je een mooie basilicumpuree krijgt.

Groente torentjes maken

  • Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en zet hier 4 metalen kookringen op. Leg een gegrilde plak aubergine in elke kookring. 
  • Doe een theelepel basilicum puree op de aubergine.  
  • Was de paprika's en snij het kapje eraf. Haal dan de zaadlijsten met een mesje of met je vinger eruit. Spoel eventueel achter gebleven zaadjes er ook uit onder de kraan. Dep de paprika droog met keukenpapier (ook de binnenkant). Snij de paprika nu in ringen of in vlakken. Ringen stapelen het makkelijkst. Doe dit met alle paprika's.
  • Leg eerst een ring rode paprika op de aubergine, gevolgd door een ring groene paprika. 
  • Leg hier dan weer een plak aubergine op en doe daar weer een theelepel basilicum puree op. 
  • Doe dit in elke kookring en maak torentjes totdat alle groenten gebruikt zijn. Helemaal bovenop leg je een plak tomaat. 
  • Duw je torentje een beetje naar beneden de kookring in, zodat hij compacter wordt en drizzle er een beetje olijfolie over. 
  • Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Vinaigrette

  • De rest van de tomaat in stukjes snijden. Doe met de basilicumblaadjes, olijfolie, azijn en wat zout in een handblender. Blend in een vinaigrette.

Serveren

  • Zodra de groenten torentjes klaar zijn, schuif je elke kookring voorzichtig op een bordje. 
  • Haal vervolgens de kookring voorzichtig weg zodat de groenten mooi blijven staan.
  • Meng de labneh met de za'atar en citroenrasp. 
  • Leg een flinke eetlepel labneh naast het torentje en drizzle de groenten en het bordje met wat vinaigrette.
    Labneh
  • Garneer met een basilicumblaadje. 
    Gegrilde groenten met labneh