Ga terug
+ servings
Keto tomatensaus of tomatensoep

Tomatensaus

8 personen
5 minuten
40 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg middelgrote tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine wortel
  • 1 bleekselderij stengel
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • 0.5 theelepel grofgemalen peper
  • 0.5 theelepel zout

Voedingswaardes

Calorieën: 100kcal
,
Eiwitten: 1g
,
Bruto koolhydraten: 7g
,
Netto koolhydraten: 5g
,
Vetten: 8g
,
Macro vetten: 69%
,
Macro koolhydraten: 27%
,
Macro eiwitten: 4%

Instructies

Soffrito

  • Was de bleekselderij en tomaten. Haal de buitenkant van de wortel met een dunschiller indien nodig. Maak de ui en de knoflook schoon.
  • Hak of snij de wortel, knoflook en ui in heel kleine stukjes. Snij de bleekselderij ook in kleine stukjes.
  • Begin nu met het maken van de soffrito. De soffrito is de basis voor veel Italiaanse sauzen en bestaat uit gefruite ui, bleekselderij en wortel, allemaal in heel kleine stukjes gesneden.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Fruit hier de ui, bleekselderij en wortel in op medium tot laag vuur. De ui mag niet bruin worden, maar moet mooi doorzichtig worden en de wortel moet kleur gaan afgeven. Fruit voor zo'n 10 minuten.

Tomatensaus

  • Snijdt ondertussen de tomaten in stukken en voeg samen met de knoflook aan de soffrito toe. Goed doormengen. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager zodat het staat te pruttelen. Als je een slowcooker gebruikt dan doe je de soffrito in de slowcooker en voeg de tomaten daaraan toe. Laat je tomatensaus vervolgens 4 uur of langer koken.
  • Als je de saus in een pan maakt, laat je hem zo'n 30-40 minuten pruttelen, zodat de tomaten heel zacht worden. Langer mag ook. Af en toe even roeren. Hoe langer de saus kookt, hoe mooier de smaak. Eventueel een scheutje water toevoegen, maar de saus moet wel mooi dik blijven.
  • Als de saus klaar is, haal je de tomatenvellen eruit en pureer je indien nodig met een staafmixer zodat je een mooie saus hebt.
  • Was en hak de platte peterselie fijn en was de basilicum. Voeg toe aan de tomatensaus. Voeg nu ook zout en peper naar smaak toe. Goed doormengen.