Gebruik een halve eetlepel boter om een kleine ronde vorm (15 cm in diameter) in te vetten. Je kan ook muffincases en een muffin tray gebruiken en een aantal kleine quiche lorraine's maken.
Splits het ei. Zet het eiwit in een kopje in de koelkast, want dat gebruik je straks voor de vulling.
Meng alle ingrediënten voor de korst goed door elkaar heen. Gebruik een mixer, staafblender of een vork.
Doe het deeg in een 15cm grote vorm (voor 3 personen) of muffin cases. Maak een dun bodempje en maak een randje, door met een theelepel of eetlepel wat deeg omhoog te duwen.
Zet de vorm of vormpjes in de koelkast om te koelen, terwijl je de vulling maakt.
Vulling
Bak de stukjes ui en spekblokjes in een halve eetlepel boter, totdat ze mooi beginnen te kleuren. Voeg nu de tijm toe en roer door. Neem de pan van het vuur.
Rasp de kaas en snij de ham in blokjes.
Klop het eiwit in een kleine kom of beker stijf. Zet in de koelkast voor later.
Doe de eieren in een kom of beker van een (hand)mixer en klop goed los.
Voeg de geraspte kaas, ham, spekblokjes met ui, nootmuskaat, psyllium en creme fraîche toe en meng goed doorelkaar.
Laat de vulling 5-10 minuten staan zodat het dikker wordt (eventueel nog wat psyllium toevoegen, als het heel dun is). Schep het eiwit voorzichtig door de vulling.
Doe de vulling in de vorm en bak in de voorverwarmde oven.