1theelepelroomboter(om ovenschaal mee in te vetten)
Mornay saus
100grammascarpone
150gramroomkaas
100gramgeraspte kaas(jonge kaas of Parmezaanse kaas)
snufjewitte peper
Voedingswaardes
Calorieën: 1050kcal
,
Eiwitten: 37g
,
Bruto koolhydraten: 16g
,
Netto koolhydraten: 7g
,
Vetten: 94g
,
Macro vetten: 80%
,
Macro koolhydraten: 6%
,
Macro eiwitten: 14%
Instructies
Witlof in ham
Verwarm de oven voor op 175° celsius.
Rasp de kaas.
Was de witlof (verwijder eventueel bruine bladeren) en doe in een pan met water. Snij een dun randje van het stronkgedeelte van de witlof af. Als je grote witlof stronken hebt, halveer de witlof dan in de lengte-richting. Doe de witlof in een pan met water.
Kook de witlof in 5 minuten bijtgaar. De witlof moet dus nog goed stevig zijn, als je er met een vork in prikt, kan je er niet makkelijk doorheen prikken! Laat de witlof goed uitlekken. Dit is belangrijk want anders krijg je een heel nat gerecht. Duw de witlofstruikjes één voor één tegen het vergiet aan om zo veel mogelijk water eruit te krijgen.
Doe de roomkaas en mascarpone in een steelpannetje op laag-matig vuur.
Voeg de geraspte kaas voor de saus toe en roer even door elkaar heen.
Roer de saus af en toe door zodat hij niet gaat aanbranden, zet zonodig het vuur naar laag.
De saus moet glad en wit worden. Je kan nu eventueel ook wat peper door de saus mengen.
Beboter een ovenschaal. Wikkel de witlof in de ham.
Rangschik de eerste laag witlof in ham in de ingevette ovenschaal.
Giet de helft van de saus over de witlof in de ovenschaal.
Leg nu de tweede helft van de in ham gewikkelde witlof struikjes in de ovenschaal.
Verdeel de rest van de saus over de witlof.
Strooi nu de rest van de geraspte jonge kaas over de witlof met de Mornaysaus.
Bak in 10-15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de witlof gaar en de kaas gesmolten is.