Ga terug
+ servings
beker met kippenbouillon

Kippenbouillon

6 koppen
10 minuten
2 uur

Ingrediënten

  • 1000 gram kippenpoten (of andere stukken kip met vooral veel bot)
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 150 gram wortel
  • 0.5 ui
  • 1 stengel bleekselderij (met bladeren)
  • 2 takjes platte peterselie
  • 1 takje lavas (maggiplant, optioneel)
  • 3 stukjes foelie
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblaadjes
  • peper en zout

Voedingswaardes

Calorieën: 51kcal
,
Eiwitten: 6g
,
Bruto koolhydraten: 0g
,
Netto koolhydraten: -1g
,
Vetten: 2.9g
,
Macro vetten: 52%
,
Macro koolhydraten: 0%
,
Macro eiwitten: 48%

Instructies

  • Doe de kippenpoten of andere stukken kip met bot in een pan met 1.5 liter water en een halve theelepel zout. Breng aan de kook of doe in een slowcooker op de hoge stand.
    Kippenpoten met water in slowcooker
  • Was de bleekselderij, de wortel (niet schillen!) en de kruiden. Snij de bleekselderij (ook de bladeren) en de wortel in plakken. Voeg aan de pan of de slowcooker toe.
    Snijplank met stukjes wortel en bleekselderij
  • Plet de peperkorrels met de zijkant van een groot mes.
    Snijplank met geplette peperkorrels
  • Voeg de takjes tijm, lavas, platte peterselie, foelie en het laurierblad toe. Maak de ui schoon en snij in plakken en voeg ook toe.
  • Zet de slowcooker in elk geval de eerste 12 uur op de hoge stand, vervolgens kan je je slowcooker nog eens 6-12 uur op de lage stand houden, want de inhoud is dan al op 100° Celsius.
    Of kook de bouillon en 2 uur op matig vuur (je brengt het dan eerst snel aan de kook op hoog vuur en zet het vuur dan naar matig, zodat het zachtjes borrelend kan trekken).
  • Als de bouillon goed getrokken is, een zeef of vergiet op een grote kom of pan zetten. De bouillon hierdoor heen gieten. Je kan het kip-groente-kruiden mengsel heel goed gebruiken om kipkroketjes van te maken.
    Kip-groente mengsel in een kom
  • De bouillon laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan eerst 10 minuten in een met koud water gevulde gootsteen te zetten en daarna minimaal 12-24 uur in de koelkast.
    Kom met bouillon
  • Je ziet nu een laag gestold vet boven in de kom.
    Vet bovenop de bouillon
  • Onder de laag gestold vet (je kan dit vet gebruiken om in te bakken), zie je een dikke laag gelatine (collageen!).
    Gelatine bovenop de bouillon
  • Doe de hoeveelheid gelatine die je nodig hebt in een beker in de magnetron en verwarm zodat het vloeibaar wordt (in een steelpannetje kan ook). Giet de bouillon door een dubbel gevouwen kaasdoek of vochtige theedoek.
    Bouillon door dubbelgevouwen kaasdoek
  • Maak de bouillon op smaak met wat peper, zout en eventueel een paar druppels citroensap. Drink het dan meteen op.
  • Als je teveel bouillon hebt kan je een deel invriezen. Ingevroren bouillon kan je heel goed aan gerechten zoals risotto of stoofpotten toevoegen. Het bevat veel meer voedingsstoffen dan als je water toe voegt.