Ga terug
+ servings
Keto kipburgers

Kipburgers

4 personen
10 minuten
10 minuten

Ingrediënten

Kippenbouillon en vlees voor de kipburgers

  • 1000 gram kippenvleugels
  • 100 gram bleekselderij met bladeren
  • 150 gram wortels
  • 30 gram ui
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 2 takjes platte peterselie alleen vers, niet gedroogd
  • 1 takje lavas optioneel
  • 3 stukjes foelie
  • 3 takjes tijm 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad

Kipburgers of kipnuggets

  • 2 eetlepels platte peterselie
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (en het vet wat je van de bouillon afgeschept hebt)
  • peper en zout

Voedingswaardes

Calorieën: 423kcal
,
Eiwitten: 26g
,
Bruto koolhydraten: 6g
,
Netto koolhydraten: 4g
,
Vetten: 33g
,
Macro vetten: 70%
,
Macro koolhydraten: 6%
,
Macro eiwitten: 24%

Instructies

Kippenbouillon

  • Doe de kippenpoten in een pan met 1,5 liter water zodat ze goed onderstaan en breng op hoog vuur met de deksel op de pan aan de kook of doe in de slowcooker op de hoge stand.
    Kippenpoten met water in slowcooker
  • Was de bleekselderij en de wortels en snij in stukjes. Wortel hoeft niet geschild! Maak de ui schoon en snij ook in stukjes. Zodra het water in de pan kookt, kan je de groenten toevoegen.
    Snijplank met stukjes wortel en bleekselderij
  • Was de kruiden en plet de peperkorrels met de zijkant van een groot mes of door er met een beker op te slaan.
    Snijplank met geplette peperkorrels
  • Was de peterselie, tijm, lavas en laurierblad (heel laten). Voeg dit allemaal samen met de stukjes foelie toe aan de soep.
  • Laat de soep minimaal 3 uur op matig-laag vuur zachtjes koken. Het moet wel koken, anders het vuur iets hoger draaien. Doe de deksel half op de pan of doe het in een slowcooker en laat het tussen de 4 - 24 uur koken. Hoe langer het kookt hoe lekkerder de bouillon wordt.

Kipburgers of kipnuggets

  • Zodra de bouillon lang genoeg getrokken heeft giet je het door een zeef of vergiet in een andere pan. De mix van kip, botten, groenten en kruiden die je nu in je zeef hebt zitten vormt de basis voor je burgers.
    Kip-groente mengsel in een kom
  • Haal de botjes zo goed mogelijk uit de mix. De botten zijn nu heel zacht en je kan de uiteinden van de botten met je vingers fijn wrijven. Doe de uiteinden van de botten in de vlees mix maar gooi de hardere middenstukjes van de botten weg. Doe alles dan in een keukenmachine en maal het fijn, totdat je een soort dikke pasta krijgt.
  • Was de platte peterselie, dep droog en snij of knip in stukjes.
  • Maak de kippenpastei op smaak met peper, zout, fijngehakte platte peterselie en eventueel wat kerriepoeder.
  • Maak burgers of nuggets van de kippenpastei.
  • Verhit de olijfolie met het afgeschepte vet van de bouillon in een grote koekenpan en bak de burgers in enkele minuten gaar, draai ze dan om en bak de andere kant ook een paar minuten. Het kippenvlees is natuurlijk al helemaal gaar, dus je hoeft de burgers maar heel kort te bakken, zodat ze een mooi bruin kantje krijgen.
    Keto kipburgers bakken
  • Je krijgt op deze manier een heleboel burgers (of kipnuggets). Je kan ze heel goed invriezen, dan heb je altijd een snelle maaltijd, want je kan ze ook heel snel opwarmen in de magnetron.
    Keto kipburger