Snij de roosjes van de bloemkool af en snij de stronk in kleine stukjes van ongeveer 2 cm (anders duurt het te lang om het gaar te krijgen). Doe de bloemkool in een pan met water en breng aan de kook. Laat 8-10 minuten koken.
Als je makkelijk met een vork door de bloemkool kan prikken en de bloemkool dan in stukjes breekt, is de bloemkool gaar. Haal van het vuur af en doe de bloemkool in een vergiet. Laat even uitlekken.
Doe de bloemkool terug in de pan (van het vuur af) en pureer met een staafblender of met een handstamper.
Zodra het een mooie puree is voeg je de boter toe. Als je een kaasschaaf heb, gebruik die dan om plakjes boter te schaven. Zo kan de boter veel sneller smelten en door de bloemkoolpuree geroerd worden.
Voeg nu de mascarpone toe en roer door. Als de mascarpone niet makkelijk smelt, kan je de pan op laag vuur zetten. Roer even door.
Voeg de room toe en roer door. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als je van een pittigere puree houdt, kun je er een halve eetlepel mierikswortelsaus door heen doen.