Ga terug
+ servings
Broodje lamsburger met Tzatziki

Broodje lamsburger met Griekse salade en Tzatziki

4 personen
10 minuten
30 minuten

Ingrediënten

Keto hamburgerbroodjes

  • 40 gram psyllium vezels (vezels dus niet poeder!)
  • 4 eetlepels gluten (40 gram)
  • 40 gram extra fijn amandelmeel (bijvoorbeeld van de Notenshop)
  • 2 theelepels bakpoeder (10 gram)
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 130 ml warm water
  • 130 gram roomkaas
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels sesamzaadjes

Griekse salade

  • 150 gram feta of witte kaas
  • 75 gram gemengde sla (pluksla, jonge spinazie, rucola en/of snijbiet)
  • 100 gram olijven
  • 100 gram tomaten
  • 150 gram komkommer
  • 5 gram verse pepermunt of spearmint
  • 1 theelepel oregano
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 0.5 citroen (zest en sap)
  • peper en zout

Tzatziki

  • 150 gram komkommer
  • 150 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 citroen (alleen het sap)
  • ½ eetlepel gedroogde munt
  • ¼ theelepel dille
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Lamsburgers

  • 4 lamsburgers
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Voedingswaardes

Calorieën: 871kcal
,
Eiwitten: 40g
,
Bruto koolhydraten: 26g
,
Netto koolhydraten: 14g
,
Vetten: 71g
,
Macro vetten: 71%
,
Macro koolhydraten: 12%
,
Macro eiwitten: 18%

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160° Celsius.

Hamburgerbroodjes

  • Zeef het bakpoeder door een theezeefje.
    Doe het bakpoeder door een theezeefje
  • Zeef de gluten ook door het theezeefje en voeg ze aan de bakpoeder toe.
    gluten zeven
  • Voeg nu het extra fijne amandelmeel toe (niet zeven).
    extra fijn amandelmeel kan je bij de notenshop online kopen
  • Voeg ook de psyllium en een snufje zout aan de kom toe (niet zeven). Alle droge ingrediënten goed door elkaar heen mengen en eventuele klontjes fijn drukken.
    alle droge ingrediënten door elkaar heen roeren en zorgen dat je geen klontjes hebt
  • Splits de eieren. Het eiwit apart zetten. Doe de eidooiers in een kom en voeg de roomkaas toe. Meng door elkaar heen.
    Splits de eieren en voeg de roomkaas aan de eidooiers toe. Hou de eiwitten apart in een andere kom.
  • Voeg het warme water toe en meng totdat je een gladde lichtgele massa hebt.
    Voeg het warme water aan de eidooiers en roomkaas toe
  • Voeg nu steeds een scheutje van de eidooier mix aan de kom met droge ingrediënten toe. Roer door met een siliconen spatel en pas als alle vloeistof opgenomen is, voeg je opnieuw een scheutje toe.
    Voeg de eidooiermix in kleine scheutjes aan de droge ingrediënten toe
  • Ga zo door totdat je alle vloeistof gebruikt hebt.
    ga zo door totdat je alle vloeistof gebruikt hebt, je hebt nu een stevig maar nog wat nattig deeg
  • Klop nu de eiwitten stijf met een elektrische (hand) mixer.
    eiwitten goed stijf kloppen met een elektrische mixer
  • Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe aan de kom met het beslag.
    voeg de stijfgeklopte eiwitten aan het beslag toe
  • Schep de stijfgeklopte eiwitten met een lepel door het beslag. Niet roeren want dan gaat het lucht uit de eiwitten. Rustig beetje bij beetje door scheppen.
    met een metalen lepel de eiwitten door het beslag scheppen
  • Dek het beslag met een theedoek af en laat het 30 minuten rusten.
    dek de kom met beslag af en laat het 30 minuten rusten
  • Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Vet de kookringen met wat gesmolten roomboter in en zet ze op een bakplaat met een vel bakpapier.
    smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje
  • Zodra de 30 minuten om zijn, maak je je handen nat met koud water en kneed je het beslag even goed door.
    kneed het beslag met natte koude handen even goed door
  • Verdeel het beslag in porties en kneed elke portie in een mooi bolletje.
    het beslag goed kneden en er bolletjes van maken.
  • Bestrijk de bovenkant van elk broodje met gesmolten roomboter.
    bestrijk de bovenkant van elk bolletje met de gesmolten roomboter
  • Strooi sesamzaadjes over elk broodje heen. Doe in een kookring op de bakplaat.
    sesa,zaadjes over de broodjes strooien
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de hamburgerbroodjes 30 minuten op 160° Celsius in de voorverwarmde oven. De broodjes moeten aan de bovenkant goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Als ze niet hol klinken langer door laten bakken onder in de oven (zodat de bovenkant niet te donker wordt of de bovenkant afdekken met aluminiumfolie).
    broodjes in de voorverwarmde oven bakken

Griekse salade

  • Snij de feta of witte kaas in blokjes van ongeveer 1-2 cm.
    Snij de feta of witte kaas in kleine blokjes
  • Was de tomaat en dep droog. Halveer de tomaten. Maak met een aardappelmesje een rondje zodat je met een theelepeltje de zaadjes er makkelijk uit kan halen.
    Haal met een theelepeltje de zaadjes uit de tomaat
  • Snij de tomaat nu in kleine stukjes.
    tomaat in stukjes snijden
  • Was de komkommer, dep droog en Schraap de zaadjes met een theelepeltje uit de komkommer. Snij de komkommer in blokjes.
    haal met een theelepeltje de zaadjes uit de komkommer
  • Was de gemengde sla en droog in een slacentrifuge of met wat keukenpapier. Doe de sla in een ruime kom.
    Doe de sla in een serveerschaal
  • Was de munt en haal de blaadjes van de takjes. Gooi de takjes weg. Als de blaadjes groot zijn, knip ze dan in kleine stukjes. Als je pepermunt (mentha piperita) gebruikt is dit waarschijnlijk niet nodig.
    Keto: gebruik verse kruiden
  • Laat de olijven uitlekken.
    olijven uit laten lekke
  • Voeg de tomaat, komkommer, olijven en feta aan de sla toe.
    Voeg de tomaten, olijven en komkommer aan de salade toe
  • Voeg de feta en de munt toe.
    voeg de muntblaadjes toe
  • Meng het citroensap met de olijfolie en de oregano. Maak de dressing op smaak met peper en zout. Meng door de salade heen.
    Dille, oregano, olijfolie en citroensap door elkaar mengen voor de dressing

Tzatziki

  • Schil de komkommer en rasp de komkommer. Doe de geraspte komkommer in een zeef en duw het met een lepel aan zodat het meeste vocht uit de komkommer komt.
    met een lepel de geraspte komkommer in de zeef aanduwen zodat zoveel mogelijk vocht eruit gaat
  • Maak de knoflook schoon en duw het met de zijkant van een breed mes plat. Snij in kleine stukjes.
    Knoflook kneuzen en dan pellen
  • Doe de yoghurt in een kommetje.
    Doe de yoghurt in een mengkom.
  • Pers de citroen uit en doe het sap in een kom.
    citroen uitpersen
  • Doe de knoflook bij de yoghurt.
    Doe de knoflook bij de yoghurt.
  • Voeg de dille ook aan de kom met yoghurt toe.
    Voeg de dille aan de yoghurt toe
  • Voeg de munt aan de yoghurt toe en roer alles door elkaar heen. Als je verse munt gebruikt, gebruik dan alleen de blaadjes en knip of hak ze in heel kleine stukjes.
    Voeg de munt aan de yoghurt toe en roer door elkaar heen.
  • Voeg de olijfolie toe. Meng weer goed door elkaar heen en maak op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast totdat je het nodig hebt.
    Voeg de olijfolie aan de yoghurt toe.

Lamsburgers

  • Verhit een grillpan op hoog vuur.
  • Zodra de pan heet is de olijfolie toevoegen en zodra de olijfolie heet is de burgers in de pan leggen.
    Lamsburgers in grillpan met hete olijfolie leggen
  • Laat de burgers 4-6 minuten bakken en keer ze dan om. Laat de andere kant ook 4-6 minuten bakken. Als je ze helemaal roze van binnen wilt kies je voor 4 minuten en als je ze wat meer doorgebakken wilt voor 6 minuten.
    Lamsburgers na 4-6 minuten keren en de andere kant bakken

Serveren

  • Leg wat salade op je burgerbroodje.
    Leg wat salade op je burgerbroodje
  • Leg nu wat tomaat, komkommer en feta op de burger en doe er dan de bovenkant van het broodje op. Serveer met de Griekse salade en de Tzatziki.
    Leg de burger op je broodje
  • Doe wat Tzatziki boven op de burger.
    Tzatziki op de burger doen.
  • Leg de andere helft van het broodje er op en garneer met Griekse salade.
    Serveer je broodje lamsburger met de Griekse salade en Tzatziki