Ga terug
+ servings
Keto mayonaise maak je zelf!

Mayonaise

12
10 minuten

Ingrediënten

  • 1 ei Op kamertemperatuur dus niet direct uit de koelkast!
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 theelepel milde mosterd
  • 2 theelepels citroensap
  • 0.5 theelepel witte wijn azijn
  • 180 ml extra vierge olijfolie

Voedingswaardes

Calorieën: 138kcal
,
Eiwitten: 1g
,
Bruto koolhydraten: 1g
,
Netto koolhydraten: 1g
,
Vetten: 15g
,
Macro vetten: 94%
,
Macro koolhydraten: 3%
,
Macro eiwitten: 3%

Instructies

  • Leg alle ingrediënten klaar en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn! Als het ei uit de koelkast komt, leg het dan eerst 10-15 minuten in een beker met lauw kraanwater. Met een koude eidooier kan je geen mayonaise maken!
  • Doe de olijfolie in een maatbeker met schenktuitje zodat je een dun constant straaltje kan toevoegen. Dit is heel belangrijk!
  • Splits het ei en doe de eidooier in een kom. Het eiwit kan je eventueel in de koelkast bewaren voor een ander recept of toevoegen aan roerei.
  • Mix het eigeel met zout, peper, mosterd en azijn met een staafblender of in een keukenmachine. Dit duurt ongeveer 30 seconden en dan begint het mengsel dikker te worden.
  • Voeg nu de olijfolie in een dun, constant straaltje aan het eigeel mengsel toe. Het is belangrijk om de olie geleidelijk toe te voegen, zodat het eigeel de kans krijgt de olie te binden. Zodra je de helft van de olijfolie hebt toegevoegd, voeg je het citroensap toe. Meng goed door elkaar heen (mayonaise wordt weer wat losser) en voeg dan de rest van de olijfolie weer in een dun straaltje en niet te snel toe.
  • Doe de mayonaise in een kom en koel in de koelkast. De mayonaise is ongeveer 3 dagen houdbaar.