Ga terug
+ servings

Italiaanse kipschotel

4 personen
15 minuten
40 minuten

Ingrediënten

  • 4 kippenpoten
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 meiknol (of halve koolrabi)
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 75 gram roomboter
  • 250 gram champignons
  • 4 middelgrote tomaten (of 1 blik tomaten)
  • 100 ml witte wijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 kruidnagels of een halve theelepel gemalen kruidnagel

Voedingswaardes

Calorieën: 617kcal
,
Eiwitten: 25g
,
Bruto koolhydraten: 13g
,
Netto koolhydraten: 9g
,
Vetten: 51g
,
Macro vetten: 75%
,
Macro koolhydraten: 9%
,
Macro eiwitten: 16%

Instructies

  • Smelt de helft van de olijfolie en de helft van de boter/ghee in een braadslee op matig-hoog vuur. Zodra de boter/ghee bruin begint te worden, de kippenbouten toevoegen. Bruin de kippenbouten aan beide kanten en zet het vuur dan lager, zodat de kip staat te sudderen. Doe de deksel op de pan.
  • Was de bleekselderij en dep droog met keukenpapier. Snij vervolgens in kleine stukjes. Schil de meiknol en de ui en snij of hak in kleine stukjes. Dit wordt de basis voor de saus.
  • Neem een koekenpan en doe hier de rest van de boter en olijfolie in. Verwarm op matig-hoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden (vuur dus op tijd lager draaien).
  • Was ondertussen de champignons en tomaten. Snij de champignons in plakjes en snij de tomaten in wat grotere stukken.
  • Sauteer de kleine stukjes ui, bleekselderij en meiknol totdat ze zacht beginnen te worden (ongeveer 10 minuten). Voeg ze dan toe aan de pan met kip.
  • Voeg nu de kaneel en kruidnagelen aan de braadslee toe en schep voorzichtig door. Voeg vervolgens de champignons, tomaten en wijn toe en schep opnieuw door elkaar heen. Eventueel ook zout en peper toevoegen en doormengen. Doe de deksel weer op de pan.
  • Laat de kip zo'n 30-40 minuten doorsudderen (afhankelijk van de grootte van de kippepoten). De kip is goed gaar als het vlees makkelijk van het bot komt. Als de kip te droog wordt, nog wat wijn of wat water bijvoegen, maar als de deksel op de pan is zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn.