Was de aubergine en dep droog met keukenpapier. Snij de aubergine dan in plakken van ongeveer 1.5 cm dik. Snij die plakken in blokjes.
Was de courgette en paprika. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij alles in iets grotere stukken dan de aubergine (want ze zijn sneller gaar dan de aubergine).
Maak de ui en knoflook schoon en snij in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een grote braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is, het vuur iets lager zetten en de ui en knoflook een paar minuten fruiten.
Voeg nu de aubergine blokjes toe en laat dit een aantal minuten fruiten, zodat de aubergine zacht begint te worden. Zodra de aubergine zacht begint te worden kan je de inhoud van de pan in de slowcooker doen of doorgaan op het fornuis.
Doe nu ook alle andere groenten en de tijm en oregano in de pan/slowcooker. Laat de groenten zo'n 40 minuten tot 1 uur op een laag vuur zachtjes bakken met de deksel half op de pan.
Als je dit gerecht in de slowcooker maakt, zet je de slowcooker op de lage stand en laat je het 4 uur bakken (deksel op de slowcooker houden). De laatste 5 minuten voeg je de helft van de gewassen en grof geknipte basilicum toe. De rest hou je apart om mee te garneren.
Doe de ratatouille in een schaal en breng op smaak met peper en zout. Garneer met basilicumblaadjes.
Lekker met een schnitzel, kip of vis of als brunch met een gepocheert of een gebakken ei!