Ga terug
+ servings
Marmeren plaat met T-bone steak

T-bone steak (Bistecca Fiorentina)

4 personen
15 minuten
30 minuten

Ingrediënten

Vlees

  • 800 gram T-bone steak
  • 60 gram roomboter
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • 3-4 takjes rozemarijn

Mierikswortelsaus

  • 50 ml mayonaise
  • 1 eetlepel mierikswortel (Kühne)
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 ml volle yoghurt

Voedingswaardes

Calorieën: 722kcal
,
Eiwitten: 42g
,
Bruto koolhydraten: 2g
,
Netto koolhydraten: 1g
,
Vetten: 60g
,
Macro vetten: 75%
,
Macro koolhydraten: 1%
,
Macro eiwitten: 23%

Instructies

  • Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
    Houten snijplank met T-Bone steak

Vlees

  • Verwarm de oven voor op 80° celsius om het vlees straks te laten nagaren.
  • Gebruik bij voorkeur een gietijzeren grillpan of anders een andere braadpan die heel heet mag en kan worden! Zet je grillpan op hoog vuur. Doe de boter en olijfolie in de pan en meng het even snel door, zodat de boter niet kan oververhitten.
    Gietijzeren grillpan met roomboter en extra vierge olijfolie
  • Wrijf het vlees met zout en peper in.
    Houten snijplank met steak ingewreven met zout en peper
  • Leg het vlees in de pan zodra de pan gloeiend heet is. Bak het in enkele minuten rondom bruin.
  • Leg de takjes rozemarijn bij het vlees in de grillpan of in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Laat het vlees zo'n 20-30 minuten nagaren. Check na 20 minuten de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Je wilt een kerntemperatuur van 45° celsius hebben.
  • Zodra het vlees een kerntemperatuur van 45° celsius heeft, haal je het uit de oven en wikkel je het losjes in aluminiumfolie, zet het dan terug in de oven met de vleesthermometer in het vlees. Je wilt een kerntemperatuur van 50° celsius bereiken.
    Vleesthermometer in T-bone steak
  • Zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je het uit de oven en laat je het 10-15 minuten rusten. Dek het af met aluminiumfolie. Daarna kan je het in dunne plakken snijden en serveren met mierikswortel saus.
    Marmeren plaat met T-bone steak

Mierikswortel saus

  • Doe de mayonaise, yoghurt en mierikswortel in een kom en meng door elkaar heen.
  • Maak op smaak met citroensap. Als het te heet is voeg je meer citroensap en/of yoghurt toe en als het niet heet is geen of minder citroensap of meer mierikswortel.
    citroen uitpersen