Ga terug
+ servings
Courgette lasagna

Keto courgette lasagna

4 personen
15 minuten
45 minuten

Ingrediënten

Gehaktsaus

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 400 gram middelgrote tomaten
  • 1 bleekselderij stengel
  • 70 gram ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel majoraan
  • 1 laurierblad
  • peper en zout
  • 70 gram roomboter

Courgette lasagna

  • 400 gram courgette
  • 300 gram mozzarella (uitlekgewicht)
  • 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)
  • 75 gram roomboter

Voedingswaardes

Calorieën: 1028kcal
,
Eiwitten: 54g
,
Bruto koolhydraten: 13g
,
Netto koolhydraten: 10g
,
Vetten: 85g
,
Macro vetten: 74%
,
Macro koolhydraten: 5%
,
Macro eiwitten: 21%

Instructies

Gehaktsaus

  • Verwarm de oven voor op 175° celsius en begin dan met het maken van de gehaktsaus.
  • Maak de ui en knoflook schoon en snij ze in kleine stukjes. Was de selderijstengel en snij die ook in heel kleine stukjes. Blaadjes kan je ook gewoon gebruiken.
  • Verhit de boter in een braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de boter gesmolten is de ui, knoflook en selderij stukjes in de pan doen en het vuur naar matig draaien. Dit een paar minuten laten fruiten totdat de ui zacht en glazig begint te worden.
    Braadpan met basis voor de gehaktsaus
  • Voeg nu het gehakt toe en bruin het aan alle kanten. Als er veel vocht uit het gehakt vrij komt, zet je het vuur hoger. Je wilt namelijk een vrij droge saus maken.
  • Terwijl het gehakt aan het bruinen is, was je de tomaten en snij je ze in kleine stukjes. Je kan ook het vruchtvlees en de pitjes van de tomaten gebruiken.
    Houten snijplank met stukjes tomaat
  • Zodra het gehakt gebruind is, voeg je de tomaten, tijm, majoraan, laurier en nootmuskaat toe en breng je het op smaak met peper en zout. Zet het vuur naar matig laag en laat het gehakt met de deksel op de pan zachtjes doorbakken.
    Braadpan met gehakt, tomaten en kruiden

Courgette lasagna

  • Laat de mozzarella uitlekken en snij het dan in kleine stukjes. Rasp ook de Parmezaanse kaas. Was nu de courgette en dep droog met keukenpapier.
  • Snij de courgette met een mandoline of gewoon met een mes in dunne plakken.
  • Zodra je de hele courgette in plakken hebt gesneden, vet je een liefst rechthoekige of vierkante ovenschaal in.
    Ingevet ovenschaaltje
  • Snij de rest van de boter in kleine blokjes.
    Houten snijplank met blokjes roomboter
  • Leg op de bodem van de ovenschaal een aantal courgette plakken naast elkaar zodat de bodem min of meer bedekt is.
    Ovenschaal met lange plakken courgette
  • Leg een dun laagje van het gehakt mengsel op de plakken courgette. Het is de bedoeling dat je een dun vleeslaagje doet, het is niet erg als je nog courgette ziet. Je wilt namelijk zoveel mogelijk dunne laagjes krijgen.
    Ovenschaaltje met plakken courgette en een dun laagje gehaktmengsel
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
    Houten plank met Parmezaanse kaas
  • Doe wat stukjes mozzarella, boter en Parmezaanse kaas op de gehaktlaag en dan weer een laagje courgette plakken.
    Ovenschaaltje met lasagna bestrooid me mozzarelle, boter en Parmezaanse kaas
  • Doe weer een laagje gehaktsaus en dan wat mozzarella en boter op de volgende laag courgette plakken en ga zo door totdat alle courgette plakken op zijn. De bovenste laag bestaat alleen uit mozzarella stukjes, geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de boter. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de courgette gaar is en de kaas gesmolten is.
    Courgette lasagna