Vitamine D

Vitamine D uit zonneschijn!
Photo by Captain Chim on Foter.com / CC BY

Laatst hoorde ik een gezondheidsinstantie op de school van mijn kind uitleggen, dat kinderen in de groei vooral veel margarine nodig hebben want daar is vitamine D aan toegevoegd.

Steeds meer mensen hebben een vitamine D tekort

Steeds meer mensen hebben een vitamine D-tekort. De schattingen zijn dat in Nederland vooral veel mensen met een donkere huidskleur een vitamine D tekort hebben. Zo’n 40% van de Surinaamse vrouwen onder de 50 jaar en mogelijk zelfs 80% van de Surinaamse vrouwen boven de 50 jaar, zouden een vitamine D tekort hebben.

Ook zo’n 40% van de autochtone vrouwen over de 50 jaar zou weleens een vitamine D tekort kunnen hebben. Nou is het niet heel makkelijk om te bepalen wie een tekort heeft, want dit ligt er maar net aan hoe de minimale waardes voor vitamine D worden vastgesteld.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid is. Dit is een interessant onderzoek over het belang van vitamine D (in het Engels).

Het zorgt namelijk dat ons lichaam calcium kan opnemen. We hebben calcium nodig voor gezonde botten en gezonde tanden.

Een tekort aan deze vitamine, wordt inmiddels in verband gebracht met tal van ziekten, zoals:

  • borstkanker, darmkanker, prostaatkanker
  • hart-en vaatziekten
  • depressie
  • overgewicht

Het speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem en in ons zenuwstelsel. Omdat het zo’n enorm belangrijke vitamine voor ons lichaam is, kan ons lichaam deze vitamine dus zelf maken!

Ons lichaam maakt het zelf met behulp van UV stralen

In het Engels wordt vitamine D ook wel de ‘sunshine vitamine’ genoemd.

Ons lichaam kan het namelijk prima zelf maken als we zorgen dat we genoeg buiten komen zodat onze huid UV stralen op kan nemen.

Keto: Je lichaam kan zelf vitamine D maken!

Dus zorg dat je elke dag minimaal 15 minuten buiten bent en je gezicht en armen onbedekt zijn zodat ze UV stralen kunnen opvangen.

UV stralen kunnen namelijk niet door kleding heent!

UV stralen zijn er ook als het bewolkt is. Er zijn dan weliswaar minder UV stralen, maar ze zijn er nog steeds.

Gezonde voeding

Als je gevarieerd eet, krijg je ook vitamine D in een andere vorm door je voeding binnen. Het zit in zalm, runderlever, eidooiers en kaas. Dit is nog steeds heel goed voor je, maar minder effectief dan als je lichaam het zelfmaakt door blootstelling aan (zon) licht.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende calcium door je voeding binnenkrijgt. Calcium zit natuurlijk in zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas, etc.), maar ook in groenten (broccoli, kool, etc.), noten en zaden en in vis waar je de graatjes van eet (kleine sardientjes in blik bijvoorbeeld).

Tekort?

Er zijn situaties waarin je misschien extra vitamine D nodig hebt.

Mensen met een donkerdere huidskleur en/of mensen die weinig buiten komen kunnen een tekort hebben. Je kan je huisarts om een bloedtest vragen.

Mocht daaruit komen dat je een  tekort hebt, dan kan je een supplement nemen. Je huisarts kan je dan ook meteen vertellen hoeveel extra vitamine D je moet nemen, want de supplementen komen in verschillende hoeveelheden.

Vitamine D3 supplement

Als je denkt dat je mogelijk een vitamine D tekort hebt, dan zou ik een vitamine D3 supplement kiezen. Vitamine D3 is de vorm die ons lichaam ook maakt.

Vaak zie je dat vitamine D gecombineerd wordt met vitamine K2 en calcium.

Op een keto dieet zou je dit niet nodig moeten hebben, want als het goed is krijg je voldoende vitamine K2 binnen. Vitamine K2 zit namelijk in gefermenteerde voeding zoals zuurkool, maar ook in vlees, yoghurt, kaas, boter en eieren. Op een keto dieet zou je ook verwachten dat je voldoende calcium binnenkrijgt, want dat zit namelijk in groene bladgroenten, amandelen, chia zaadjes, sesamzaadjes, rauwe melk en rauwmelkse kaas.

Tijdens of direct na de maaltijd met voldoende vet

Het is het beste om een vitamine D supplement met of direct na een maaltijd te nemen en ook te zorgen dat je voldoende vet in die maaltijd hebt, want dan wordt vitamine D beter opgenomen. Op een keto dieet is dat natuurlijk ook geen probleem!

Kortom, mocht je denken dat je een tekort hebt, ga dan naar de huisarts om je te laten testen of neem een vitamine D3 supplement.

Ja, vitamine D wordt ook aan margarine toegevoegd, maar je gaat toch geen margarine eten om vitamine D binnen te krijgen?

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.