Venkel Italiaanse stijl

Door de beetje anijsachtige smaak, vind ik venkel vooral heel lekker bij van allerlei soorten vis.

Het is ook heel lekker in combinatie met tomaten.  Je kan het natuurlijk ook in een salade gebruiken, want het is lekker knapperig. Je raspt dan de zachtere zijkanten en je gebruikt de harde kern niet.

Venkelovenschotel met room en (Parmezaanse) kaas

Dit recept is echt keto, je bakt deze venkelschotel namelijk af in de oven met room en Parmezaanse kaas. Dit maakt het gerecht veel voedzamer.

Ik kook de venkel eerst even, want dan gaart het sneller in de oven. Het is namelijk een heel stevige groente en als je het helemaal in de oven wilt bakken, duurt het vrij lang (40-60 minuten).

Goede bron van vitamines en mineralen

Venkel bevat vitamine E en vitamine K, maar ook fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine, folaat, choline, bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Het is dus een goede bron van zowel vitamines als mineralen.

Keto groenten

Venkel Italiaanse stijl

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 374kcal

Ingrediënten

  • 1000 gram venkel ongeveer 3-4 bollen
  • 15 gram boter of ghee
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° celsius.
  • Maak de venkel schoon, haal eventueel lelijke bladeren eraf en snij de venkel dan in vier kwarten. Kook de venkel in een pan met ruim water en wat zout totdat het bijtgaar is. Je moet er net een vork in kunnen prikken, dit duurt meestal zo'n 15 minuten afhankelijk van de grootte van de stukken venkel.
    venkel koken in ruim water
  • Beboter een ovenschaal. Zodra de venkel bijtgaar is, de venkel in een vergiet goed laten uitlekken.
    Venkel in een vergiet laten uitlekken
  • Doe de slagroom met de mascarpone in een kom en meng met een vork of handmixer. Je wilt de slagroom niet opkloppen!
    double cream
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
    geraspte parmezaanse kaas
  • Leg de uitgelekte venkel in de ovenschaal en maak op smaak met wat zout en peper. Strooi er dan de geraspte Parmezaanse kaas overheen en giet de double cream erover heen. Bak in de voorverwarmde oven totdat het mooi goudbruin is (ongeveer 15-20 minuten).
    Venkel uit de oven

Notities

Nutrition

Calories: 374kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 10g | Fat: 33g | Saturated Fat: 15g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 54mg | Sodium: 450mg | Potassium: 665mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 33% | Vitamin C: 13% | Calcium: 31% | Iron: 3%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *