Vasten is goed voor ons

Vasten op een keto dieet, ja het bord is even leeg!

Er is steeds meer bewijs dat vasten heel gezond is. Al vast je maar 12 uur uit 24 uur, dan doe je jezelf al heel veel goed.

Van ‘8 tot 8’ eten en de rest van de tijd vasten?

Als je bijvoorbeeld van ‘8 tot 8’ eet, dan vast je automatisch al 12 uur. Je hoeft het niet eens persé elke dag te doen. Bouw het rustig op en zie wat het beste bij jou past!

Vasten betekent dus niet dat je jezelf loopt uit te hongeren. Wat je doet is je darmen een rustperiode geven. Dit helpt met het kweken van een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is de basis voor een goed immuunsysteem.

Mensen zijn geen grazers

Wij, mensen, zijn omnivoren. We zijn geen grazers, zoals koeien en paarden. We hebben een heel ander darmstelsel, wat ontwricht wordt als we steeds maar snacken, steeds maar eten. Zou dat een reden kunnen zijn waarom er zo’n toename is in mensen met prikkelbare darmen, de ziekte van Crohn, immuunproblemen?

In dit artikel in het Algemeen Dagblad kan je hier meer over lezen.

Vasten activeert ons metabolisme

Als je veel diëten hebt gevolgd, is er een grote kans dat je metabolisme steeds trager is geworden. Dit verklaart waarom je zelfs als je heel weinig eet, toch niet afvalt of zelfs aankomt.

Ancel Keys: the Minnesota Starvation experiment

Dit is niks nieuws, het is al uitgebreid beschreven als gevolg van Ancel Keys Minnesota starvation experiment. Een aantal mannen kreeg langdurig een dieet hoog in koolhydraten maar laag in calorieën. Het gevolg was dat ze niet in ketose raakten (vanwege de koolhydraten) en dus niet hun eigen vet konden verbranden. Hierdoor ging hun lichaam ondermeer hun spieren afbreken. Niet gek dus, dat ze zich zowel lichamelijk als geestelijk heel ziek voelden.

Echter, als je totaal niet eet, dus vast, dan gaat je lichaam na een dag of 2-3 in ketose. Dit maakt het mogelijk dat je lichaam zijn eigen lichaamsvet gaat verbranden. Dit verklaart ook waarom je na een dag of 2-3 geen honger meer hebt en vasten dus heel makkelijk wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*